Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 30.01.2012.
10:41
Mondo A

Bus plus: Prvi mesec samo opomene

Novi "Bus plus” sistem počinje da radi 1. februara, a putnici će dok se ne "uhodaju" moći da ponište kartu i tokom vožnje. Kontrolori će zbog grešaka u overavanju samo upozoravati putnike, a ne i kažnjavati.

 Bus plus: Prvo "uhodavanje", pa kažnjavanje
 

U vozilima javnog gradskog i prigradskog prevoza od srede primenjivaće se novi "bus plus" sistem naplate, pa će svi građani biti dužni da svoje karte validiraju na automatima (čitačima karata), koji su postavljeni u svim vozilima GSP-a, "Laste", Bg voza i privatnih prevoznika.

U "Bus plusu" očekuju da neće biti većih gužvi i nedoumica, da će se putnici brzo snaći i navići, ali mole i za strpljenje i naglašavaju da je najvažnije unapred pripremiti kartu, pre ulaska u vozilo, prenosi "Press".

Prvih mesec dana kontrolori će zbog grešaka u overavanju samo upozoravati putnike, da bi se navikli na novi sistem. Svojevrsna "obuka" inače traje već dve nedelje u vozilima GSP-a.

Do sada je izdato više od 450.000 personalizovanih karata.

"Validacija znači da kada uđe u vozilo, putnik treba da prinese svoju karticu blizu čitača, a kada se čuje zvučni signal, to će značiti da je kartica očitana i da je vožnja naplaćena. Validatori za očitavanje karata radiće samo dok je vozilo na stanici, a ne i tokom vožnje", kaže portparol "Bus plusa" Gordana Perović.

10 najčešćih pitanja o Bus Plus kartama

Međutim, Perović je kazala da će u prvih mesec dana dok se putnici ne uhodaju moći da ponište kartu i tokom vožnje.

"U početku, karte će biti overavane i tokom vožnje - ne samo kada je autobus na stajalištu. Planirano je da se prvog meseca putnici "uhodaju". Bitno je da kada putnik ulazi u prevoz unapred pripremi svoju karticu da ne bi zadržavao nikoga iza sebe, ali je potrebno malo strpljenja kad su veće gužve. Sve karte moraju da se validiraju, jer će ti podaci služiti za uspostavljanje kvalitetnijeg javnog prevoza u prestonici, a ne za sakupljanje ličnih podataka o korisnicima", kazala je Perović.

Nakon validacije karata, podaci se registruju u operativno kontrolnom centru i tako se dobijaju podaci o kategoriji putnika koji su se čekirali.

"Na svim linijama biće raspoređeno 200 kontrolora, i kada oni uđu u vozilo, posebnim aparatom moći će da očitaju da li je putnik validirao kartu, odnosno platio vožnju. Oni će sa sobom nositi prenosne uređaje, imaće identifikacione kartice, prisloniće ih na validator i blokirati ga. Putnike će pregledati prislanjanjem svojih kartica na prenosni uređaj i ako karte nisu čekirane, izdavaće putnicima doplatnu kartu", kazala je Perović za list.

Doplatna karta koštaće 1.500 dinara, a rok za plaćanje je osam dana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.01.2012. 11:53
"... jer će ti podaci služiti za uspostavljanje kvalitetnijeg javnog prevoza u prestonici, a ne za sakupljanje ličnih podataka o korisnicima." Лаж. Управо је циљ сакупљање личних података и праћење кретања грађана престонице.
Ponedeljak 30.01.2012. 11:51
Bas me zivo interesuje kako cete ljudima od 60-70 godina to da objasnite...
Ponedeljak 30.01.2012. 12:09
cuo sam da je taj bus plus proban na kosmet (negde kod shiptara prizren valjda :( ), pa me bash zanima , koja je to firma sad u saradnji sa ovima dole ubacila sistem i kod koga ce sada pare da idu ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online