Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.01.2012.
02:33
B92, Večernje novosti A

Partije krše zakon i ne objavljuju donacije

Samo tri parlamentarne partije ispoštovale su zakonsku obavezu da na sajtu redovno beleže svaku uplatu donatora, pišu "Večernje novosti". Demokrate, G 17 plus i DSS uredno su i tokom januara objavljivale svaki ”prijateljski dinar” koji je legao na njihov račun, čime su ispoštovali zakonsku obavezu da evidentiraju prilive koji premašuju iznos prosečne plate u Srbiji.

Novčanice na ovoj fotografiji su prljave same po sebi (isflekane), nije tu reč o "prljavom novcu" i nema to nikakve veze sa našim političkim strankama
 

Tokom ovog meseca u sef DS slila se samo jedna donacija. Široke ruke bio je Branislav Krekić iz Beograda, koji je partiji poklonio 291.000 dinara. Uplate velikih kompanija nisu evidentirane, pa rekord još drži firma AVLL ”Komjunikejšns”, koja je krajem 2011. donirala - 4.050.000 dinara.


Dinkićevi su u ovom mesecu registrovali čak 169 pojedinačnih uplata. Većina ne podleže obavezi da bude objavljena, a najviše se ”isprsio” Zdravko Stanimirović sa Voždovca, koji je partiji donirao 60.000 dinara.


Koštuničine demokrate na papiru najviše pomaže njihov visoki funkciioner i poznati biznismen Nenad Popović. On je tokom ovog meseca dva puta punio stranačku kasu, a ukupno je uplatio 142.678 dinara.

Prete kazne

"Strankama koje nisu objavile donacije prete prekršajne prijave," rekao je za ”Novosti” profesor Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije.

"Kršenje zakona se neće tolerisati. Stranke ne mogu unedogled da se izgovaraju na skromne priloge, jer se svaka uplata sabira i kada pređe iznos prosečne plate, mora da izađe na videlo".

Socijalisti na svom sajtu imaju samo novembarske i decembarske podatke o finansijerima. Oni su istakli da trenutno ažuriraju sve dospele uplate u ovoj godini i da će ih uskoro obnarodovati.


Radikali uopšte ne polažu račune, a Vjerica Radeta objašnjava i zašto: “Ne želimo pomoć od tajkuna, da im ne bismo vraćali kada dođemo na vlast. Trenutno na računu imamo oko 100 miliona dinara iz budžeta.”


Naprednjaci su na internet okačili imena finansijera samo za poslednji kvartal 2011.


“Ništa ne krijemo. Kada se pojavi prilog veći od 30.000 dinara, uredno ćemo to objaviti na sajtu,” kaže nam Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS.


Slično priča i Aleksandar Jugović iz SPO, čija stranka takođe na svojoj stranici drži bajate podatke.


Čedini liberali nemaju spisak donatora, jer ih, kako tvrde, i nemaju. Tako pričaju i u PUPS.


Ljajićeva SDPS nedavno je objavila podatke za decembar 2011, po kojima im je novosadska firma ”Dženeral grup multikompani” iz Novog Sada uplatila 825.000 dinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online