Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 26.01.2012.
00:09
Srna A

Šulc: Model "dve Nemačke" nije za Srbiju i Kosovo

Novoizabrani predsednik Evropskog parlamenta, nemački socijaldemokrata Martin Šulc, rekao je "Večernjim novostima" da (moguće) odnose Beograda i Prištine nije moguće porediti sa odnosima nekadašnje Zapadne i Istočne Nemačke. On je izjavio i da Srbija zaslužuje da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u martu.

Aplauzi za novog predsednika: Socijaldemokrata Martin Šulc pred evropskim parlamentarcima

Šulc ima umereniji stav prema neposrednoj evropskoj budućnosti Srbije od kancelarke Angele Merkel, ali takođe naglašava da se postavljeni uslovi u evropskom integracionom procesu moraju ispuniti.

Šulc, koji je iz vremena dok je bio poslanik ostao upamćen po britkom jeziku, naglašava da će na svojoj funkciji nastaviti da se bori protiv ”politike moći” unutar EU. On je do sada u više navrata kritikovao Nikolu Sarkozija i Angelu Merkel da odluke donose ”zaobilazeći” parlament i druge demokratske institucije Unije.

Na pitanje da li Srbija treba da dobije status kandidata, on kaže:

“Svakako se nadam tome. Većina u EP veruje da Srbija treba da dobije zvaničan status kandidata na samitu EU u martu. Kao što znate, Evropska komisija je, kao izvršna ruka EU, predložila da Srbija dobije status. Ali konačnu odluku moraju da donesu svi lideri EU jednoglasno. Prerano bi sada bilo spekulisati da li će ta jednoglasnost biti postignuta u martu. Što se mene tiče, ja sam gotovo siguran da će većina u EP dati svoj pristanak i podržati status kandidata za Srbiju.”

Upitan da li je Srbija učinila dovoljno da više ne trpi ucene, Šulc odgovara:

“S predsednikom Tadićem Srbija je postigla neka spektakularna dostignuća na svom putu ka EU. Uhvatili ste Karadžića, Mladića i Hadžića, koje je optužio sud UN za ratne zločine. Doneli ste rezoluciju o Srebrenici. To nisu bile lake odluke. Ali bolje je odlučno ostaviti duhove prošlosti za sobom i usredsrediti se na budućnost, nego stalno iznova otvarati stare rane. Srbija je, takođe, ostvarila dobar napredak u reformi svog pravosudnog sistema, krećući se ka funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji, boreći se protiv korupcije i ojačavajući vladavinu prava. Sve ove reforme bi trebalo da budu nastavljene bez obzira na planove za članstvo u EU.”

Predsednik Evropskog parlamenta je za “Novosti” rekao da Srbija može da poveća verovatnoću da će postati kandidat za EU u martu nastavljajući napredak u normalizaciji veza sa Prištinom.

“Dijalog sa Kosovom je značajan faktor pristupnog puta Srbije. Dve strane treba da razgovaraju o veoma konkretnim pitanjima kao što su priznavanje diploma, energetika, trgovina i telekomunikacije. Beograd i Priština treba, takođe, u potpunosti da primene sporazume već postignute u dijalogu kojem posreduje EU. Želeo bih da urgiram kod obeju strana da izbegnu dalje incidente na granici i da uklone postojeće barikade. Treba da gradimo mostove, a ne zidove.”

Upitan da li je za njega prihvatljiv model ”dve Nemačke” za međusobno rešenje odnosa Beograda i Prištine, Šulc je rekao:

“To nije validno i primereno poređenje. Istorijski, politički i diplomatski kontekst je bio prilično drugačiji. Ono što je važno je da Srbija i Kosovo postepeno normalizuju odnose na pragmatičan način. Postoje mnoga pitanja koja mogu da se reše, bez fokusiranja na velike teme, zasad. Kada jednoga dana sve zemlje zapadnog Balkana budu članice EU, da li će sadašnji nesporazumi mnogo značiti?"

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.01.2012. 00:13
Eto, pragmatični Švaba može da sagleda stvari realno, a prvi komšije nam stalno kenjaju kako ništa ne valjamo...ljigavci.
Četvrtak 26.01.2012. 00:31
Po meni,ovaj nista nije rekao .........? A ono sto misli.......? Svakako nam, ne odgovara....!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online