Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 25.01.2012.
12:21
Đ. Barović - Vesti A

Vukčević: Zabrinut sam za Šešeljevo zdravlje

Mada je javnost stekla utisak da je istraga o trgovini organima na Kosovu u ćorsokaku, tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević u intervjuu za "Vesti" tvrdi da je taj slučaj zapravo - tek na početku!

Vaš zamenik Bruno Vekarić je izjavio da istraga dobija novu dimenziju. Na šta je konkretno mislio?

- Postigli smo veliki napredak u ovom predmetu. Na pragu smo novih saznanja. Tri moja zamenika rade na različitim frontovima, a istraga se odvija u četiri zemlje.

Da li ste znali da su na Kosovu žrtve trgovinom organima bile i državljani Rusije?

- Imamo takva saznanja.

Zbog čega je onda taj podatak do sada bio tajna?


- Radi se o pretkrivičnom postupku, i osim što su u toj fazi službena tajna, informacije o državljanima drugih država su veoma osetljive. Zato je, između ostalog, nedavno sklopljen Sporazum o saradnji koji su potpisali srpski javni tužilac Zagorka Dolovac i njen kolega iz Rusije Jurij Čajka.

Dokle je uopšte stigao slučaj trgovine organima? Čini se da je gurnut pod tepih i da je ta priča završena?

- Ne slažem se sa takvom ocenom. Priča o ovom slučaju tek počinje.

U Danskoj, povodom zločina u Dvoru na Uni za vreme "Oluje", saslušavate četvoricu bivših pripadnika UN?

- Kao konačni ishod, očekujem optužnicu protiv, za sada N.N. počinilaca zločina koji je učinjen protiv starih ljudi u invalidskim kolicima. Izjave danskih vojnika će nas verovatno dovesti do počinilaca, a onda smo mi tužioci na potezu. Već smo ispitali dostupne svedoke i prikupili pojedina saznanja.

Koliko je to uzaludan posao, jer istim poslom se bavi i hrvatsko tužilaštvo?

- Nije uzaludan, naprotiv. Činjenica da i mi i kolege iz Hrvatske radimo na ovom slučaju može da učini proces efikasnijim kroz razmenu informacija i ustupanje dokaza na osnovu Sporazuma. "Ovčaru" smo tako radili i postigli smo da od četvorice osumnjičenih i uz podršku Tužilaštva u Hagu dođemo do 20 osoba u optužnici po kojoj je doneta pravnosnažna presuda.

U Hagu već nedeljama traje drama sa Šešeljom. Vaš komentar?

- Imam utisak da je Tribunal ozbiljno zabrinut zbog Šešeljevog zdravstvenog stanja i da mu pružaju adekvatnu negu. Pitanje je kompleksno zašto suđenje Šešelju traje skoro deceniju.

Vekarić je izrazio zabrinutost za Šešeljevo zdravlje i izjavio da ovakva situacija dovodi u pitanje kredibilitet Tribunala?

- Naravno da svi izražavamo ljudsku zabrinutost. U slučaju da se Šešelju nešto loše dogodi u pritvorskoj jedinici, to bi bacilo još jednu senku na odnos Tribunala prema pritvorenicima, kao što se dogodilo povodom samoubistva Milana Babića i Slavka Dokmanovića. Svedoci smo svi kakve je reakcije izazvala Miloševićeva smrt u Sheveningenu.

Da li je to promena retorike u odnosu na Hag?

- Nije reč o promeni retorike. Uostalom, nekoliko puta smo do sada izrazili rezervu u odnosu na procesne odluke Tribunala.
 

Istražujemo slučaj Račak

 

Kako komentarišete prisustvo Vokera na protestima "Samoopredeljenja"?


- Vaše pitanje je iz sfere politike i zahteva politički odgovor.


Na osnovu izveštaja Vokera o slučaju Račak, NATO je bombardovao Srbiju. Da li je Tužilaštvo istraživalo ili istražuje događaje iz Račka?


- Istražujemo sve događaje vezane za ratni sukob na KiM. Račak je važan za nas zbog posledica koje su nastupile i koje su prouzrokovale teška kršenja međunarodnog prava. Predmeti Ćuška, Suva Reka, Lekaj, Sinan Morina... ničeg od toga ne bi bilo da nije bilo Račka. Helena Ranta je, kao što je poznato, imala sasvim drugačiju forenzičku istinu o slučaju Račak od one na kojoj je Voker insistirao.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.01.2012. 12:45
zabrinut si za njegovo zdravlje kosto si bio i zabrinut za Slobino, lopove jedan. idi malo kod one tvoje brace hrvata, jos malo im se ulizuj.
Sreda 25.01.2012. 12:46
A kada se vrati..napisace knjigu i o ovim sto samo srbima sude...vidi mu oci lukave..
Sreda 25.01.2012. 14:24
Videces ti svog Boga.Ubrzo ce da radi motka,izdajnice.Pozdravi i onog tvog brata Brunu.Unistili ste Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online