Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 24.01.2012.
23:33
A

Prekid proširenja EU bila bi istorijska greška

Prekid proširenja EU bila bi greška istorijskih razmera, koja bi se negativno odrazila i na region jugoistočne Evrope i na samu EU, ocenio je danas ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp.

"Ukoliko pred nekim zatvorite vrata, svi su izgledi da će se druga vrata otvoriti, da ćete potražiti druga vrata da kroz njih prođete, a to bi moglo da bude i u suprotnosti sa bezbednosnim interesima EU", rekao je Asp u predavanju na Institutu za mejdunarodnu politiku i privredu.

Ne odustati od širenja EU: Krister Asp

Asp je istakao i da je od nastanka EU bilo protivljenja proširenju, a da je prijem svake nove članice bio uspeh i doveo do jačanja Evrope na unutrašnjem i spoljnom planu.

"Verujem da bi Srbija, kao i druge zemlje Zapadnog Balkana, kao članice EU doprinele procesu stabilizacije jugoistočnog dela kontinenta i ojačale glas EU u svetskim pitanjima", naveo je ambasador Švedske.

On je dodao da bi po njegovom mišljenju i mišljenju njegove vlade odustajanje od proširenja bila "greška istorijskih razmera", ali je istakao da nijedna zemlja nije ni predložila da EU zatvori vrata za ovaj region.

Asp je rekao da je potrebno imati u vidu da se proširenje danas odvija u trenutku kada se EU suočava sa "izazovima u svetu koji se brzo menja", što ne podrazumeva samo ekonomsku krizu, već i globalizaciju, promenu ekonomske ravnoteže, migracije i klimatske promene.

Dodao je, međutim, da to nije razlog da se odustane od proširenja, iako će ono možda biti malo zahtevnije nego ranije.

"Ne vidim kako ti izazovi mogu da se reše zatvaranjem vrata. Naprotiv, proširenje je korisno za smanjenje političkog, ekonomskog i kulturnog jaza", dodao je Asp.

Prema njegovim rečima ispunjavanje kriterijima iz Kopenhagena, odnosno demokratizacija, jačanje institucionalnih kapaciteta i tržišna privreda, i dalje će biti ključni uslovi za pokretanje pregovora o članstvu.

Asp je ocenio da se Srbija nalazi na značajnom raskršću nakon decembarske odluke da se odloži dodela statusa kandidata.

"Siguran sam lično da bi Srbija u decembru, da nije bilo potrebno rešavati kosovski problem, lako dobila ne samo satatus kandidata već i otvaranje pregovora", rekao je Asp.

Istakao je da se pitanje Kosova mora rešavati, jer od toga zavise životi ljudi sa obe strane granične linije.

"To ne znači da će Srbija morati da prizna Kosovo, ni sve zemlje ga nisu priznale ali očekujemo da buduća članica EU počne da sređuje probleme sa susedima", rekao je Asp, dodavši da EU ne želi da još jednom "uveze" problem, kao u slučaju Kipra. Asp je naveo da je Lisabonski sporazum otklonio problem institucionalne spremnosti EU na proširenje.
 

POVEZANE VESTI

Utorak 24.01.2012. 23:59
To ne znači da će Srbija morati da prizna Kosovo, ni sve zemlje ga nisu priznale ali očekujemo da buduća članica EU počne da sređuje probleme sa SUSEDIMA. Evo jos jedna iz niza IZJAVA IZVUCENIH IZ KONTEKSTA ambasadora KOJI NAM ZELE DOBRO o intelektu prosecnog Srbina ili gradjana Republike Srbije. Sad da ih pitamo ako se ne srame naravno, tko je smisleo takvu glupu konstataciju koju stalno laprdaju -DA LI TADIC ILI EU/US predstavnici.
Sreda 25.01.2012. 00:08
a da li je ts ista Svedska clanica EU ? dalje necu da komentarisem !!
Sreda 25.01.2012. 17:03
Gospodine Ambasadore, na vasu zalost, te stvari iskljucivo odlucuje NJEMACKA !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online