Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 23.01.2012.
14:48 >> 16:11h
Beta A

Patrijarh: Oprostiti, ali ne zaboraviti zločine

U Novom Sadu je obeležena 70. godišnjica Racije, tokom koje je mađarska vojska ubila i pod led Dunava bacila najmanje 1.300 Novosađana. U ime Srpske pravoslavne crkve pomen je pred više stotina građana služio patrijarh Irinej na Keju žrtava racije. Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović optužio je obezbeđenje SPC da su sprečili njega, vojvođanske zvaničnike i pojedine ambasadore da uđu u prostor predviđen za zvanice tokom pomena žrtvama.

Patrijarh Irinej kod spomenika žrtvama Novosadske racije
 

"Obuzima nas jeza i užas i dan-danas zbog stradanja nedužnih građana Novog Sada i Bačke. Diže nam se kosa na glavi i ledi krv u žilama. To su najcrnji i najkrvaviji dani u istoriji Novog Sada i okoline, mnogo crnji i krvaviji od onih dana kada je ovim prostorima harao Atila Hunski", kazao je poglavar SPC.

Prema njegovim rečima, u Raciji su stradali Srbi, Jevreji i Romi, sami zato što su bili drugačije vere i nacije.

"Tada su stradali Srbi koji su pripadali pravoslavnoj veri. I to je bila njihova krivica, jer nisu pripadali veri svojih zlotvora. To je narod koji je vekovima živeo na ovim prostorima i svojim telima branio moćnu Austrougarsku carevinu od Osmanlijskog carstva. Stradali su i Jevreji, nama bratski narod, stradala su naša braća Romi, koji su vekovima živeli sa nama. I svi oni su stradali jer su pripadali drugom narodu i drugoj veri", rekao je patrijarh Irinej.

Obezbeđenje SPC zaustavilo čelnike Novog Sada


Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović optužio je obezbeđenje Srpske pravoslavne crkve da su sprečili njega, vojvođanske zvaničnike i pojedine ambasadore da uđu u prostor predviđen za zvanice tokom pomena žrtvama Novosadske racije.

 

"Mladići u belim mantijama, njih ukupno tridesetak, doslovno su nas fizički sprečili da uđemo u prostor iza ograde, predviđen za zvanice", rekao je Jovanović.

 

Precizirao je da su, pored njega, sprečeni da uđu u taj prostor bili i gradonačelnik Igor Pavličić, predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, potpredsednica pokrajinskog parlamenta Maja Sedlarević, kao i ambasador Mađarske Oskar Nikovic i ambasador Izraela Josef Levi.

 

Jovanović je dodao da je nakon toga iz protesta napustio pomen i naveo da se vratio na Kej žrtava racije nakon što je pomen, koji je organizovao SPC, bio završen.

Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima, lovac na naciste Efraim Zurof, rekao je da su zločini poput Racije bili proizvod politike rasizma i antisemitizma nacističkog Trećeg Rajha i njegovih saveznika.

"Pravda i sećanje su načini da se reaguje na ovakve zločine. Ali, pravda može da pokaže ozbiljne nedostatke", rekao je Zurof.

On je podsetio na slučaj bivšeg mađarskog žandarmerijskog kapetana Šandora Kepira, koga je sud u Budimpešti prošlog leta oslobodio krivice, usled nedostatka dokaza.

"Zato je veoma važno da smo ovde danas, da se sećamo, i da glasno i jasno poručimo da nijedna politizovana presuda ne može da preinači činjenice niti da spere krivicu počinilaca", naveo je Zurof.

U ime Jevrejske zajednice Srbije, pomen je služio vrhovni rabin Isak Asiel.

Pomenu žrtvama Racije prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić sa saradnicima, kao i predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Ovogodišnjem obeležavanju godišnjice Racije prethodio je spor SPC i gradske vlasti oko toga ko će, kada i gde organizovati pomen, odnosno komemoraciju, kao i ko sme, a ko ne sme da govori na pomenu.

U javnosti ima i polemike da li je u Novosadskoj raciji ubijeno oko 1.300 Novosađana, što je zvaničan podatak, ili, kako tvrde pojedini istraživači, između 3.400 i 4.000 ljudi.

Memorijalno društvo "Racija 1942" popodne će organizovati pomen žrtvama Racije na novosadskom kupalištu "Štrand", gde su mađarske snage u januaru 1942. ubijale i pod led Dunava bacale Novosađane uhapšene tokom Racije. To udruženje zahteva od gradske vlasti da postavi spomen-obeležje na Štrandu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.01.2012. 15:13
И над мртвима се свађају, катастрофа! Жртвама покој душама.
Ponedeljak 23.01.2012. 15:32
Чуди ме да Патријарх Иринеј и владика Иринеј нису позвали и римо-католичке свећенике да се заједно са њима помоле као што им је обичај у посљедња времена(почели су чак да их зову и да заједно сјеку и Славски колач)као што нису упутили ни ријеч протеста кад је папа прогласио блаженим Степинца који је благосиљао усташко клање у Јасеновцу и широм НДХ.
Ponedeljak 23.01.2012. 16:25
Mir vecni dusama pokojnika....a nekim politicarima tamo i nije bilo mesto..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online