Ponedeljak 23.01.2012.
14:48 >> 16:11h
Beta

Patrijarh: Oprostiti, ali ne zaboraviti zločine

Patrijarh Irinej kod spomenika žrtvama Novosadske racije
 

"Obuzima nas jeza i užas i dan-danas zbog stradanja nedužnih građana Novog Sada i Bačke. Diže nam se kosa na glavi i ledi krv u žilama. To su najcrnji i najkrvaviji dani u istoriji Novog Sada i okoline, mnogo crnji i krvaviji od onih dana kada je ovim prostorima harao Atila Hunski", kazao je poglavar SPC.

Prema njegovim rečima, u Raciji su stradali Srbi, Jevreji i Romi, sami zato što su bili drugačije vere i nacije.

"Tada su stradali Srbi koji su pripadali pravoslavnoj veri. I to je bila njihova krivica, jer nisu pripadali veri svojih zlotvora. To je narod koji je vekovima živeo na ovim prostorima i svojim telima branio moćnu Austrougarsku carevinu od Osmanlijskog carstva. Stradali su i Jevreji, nama bratski narod, stradala su naša braća Romi, koji su vekovima živeli sa nama. I svi oni su stradali jer su pripadali drugom narodu i drugoj veri", rekao je patrijarh Irinej.

Obezbeđenje SPC zaustavilo čelnike Novog Sada


Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović optužio je obezbeđenje Srpske pravoslavne crkve da su sprečili njega, vojvođanske zvaničnike i pojedine ambasadore da uđu u prostor predviđen za zvanice tokom pomena žrtvama Novosadske racije.

 

"Mladići u belim mantijama, njih ukupno tridesetak, doslovno su nas fizički sprečili da uđemo u prostor iza ograde, predviđen za zvanice", rekao je Jovanović.

 

Precizirao je da su, pored njega, sprečeni da uđu u taj prostor bili i gradonačelnik Igor Pavličić, predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, potpredsednica pokrajinskog parlamenta Maja Sedlarević, kao i ambasador Mađarske Oskar Nikovic i ambasador Izraela Josef Levi.

 

Jovanović je dodao da je nakon toga iz protesta napustio pomen i naveo da se vratio na Kej žrtava racije nakon što je pomen, koji je organizovao SPC, bio završen.

Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima, lovac na naciste Efraim Zurof, rekao je da su zločini poput Racije bili proizvod politike rasizma i antisemitizma nacističkog Trećeg Rajha i njegovih saveznika.

"Pravda i sećanje su načini da se reaguje na ovakve zločine. Ali, pravda može da pokaže ozbiljne nedostatke", rekao je Zurof.

On je podsetio na slučaj bivšeg mađarskog žandarmerijskog kapetana Šandora Kepira, koga je sud u Budimpešti prošlog leta oslobodio krivice, usled nedostatka dokaza.

"Zato je veoma važno da smo ovde danas, da se sećamo, i da glasno i jasno poručimo da nijedna politizovana presuda ne može da preinači činjenice niti da spere krivicu počinilaca", naveo je Zurof.

U ime Jevrejske zajednice Srbije, pomen je služio vrhovni rabin Isak Asiel.

Pomenu žrtvama Racije prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić sa saradnicima, kao i predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Ovogodišnjem obeležavanju godišnjice Racije prethodio je spor SPC i gradske vlasti oko toga ko će, kada i gde organizovati pomen, odnosno komemoraciju, kao i ko sme, a ko ne sme da govori na pomenu.

U javnosti ima i polemike da li je u Novosadskoj raciji ubijeno oko 1.300 Novosađana, što je zvaničan podatak, ili, kako tvrde pojedini istraživači, između 3.400 i 4.000 ljudi.

Memorijalno društvo "Racija 1942" popodne će organizovati pomen žrtvama Racije na novosadskom kupalištu "Štrand", gde su mađarske snage u januaru 1942. ubijale i pod led Dunava bacale Novosađane uhapšene tokom Racije. To udruženje zahteva od gradske vlasti da postavi spomen-obeležje na Štrandu.

2024 © - Vesti online