Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 23.01.2012.
11:04
Novi magazin A

Moguća izmena Ustava Srbije

Ustav Srbije mogao bi biti promenjen nakon predstojećih parlamentarnih izbora, zajednički su ocenili Nenad Konstantinović iz Demokratske stranke i Ivan Andrić iz Liberalno demokratske partije.

Ivan Andrić

Andrić je za beogradske medije naveo da LDP želi promenu Ustava kako bi se zemlja ubrzano menjala, jer su nas "partijska preračunavanja stranaka koje su zajedno pisale Ustav 2006. dovele u situaciju u kojoj se sada nalazimo".

"Deo o ljudskim pravima mora biti mnogo efikasniji, treba nam moderna autonomija za Vojvodinu, preambula mora da postane izraz političke budućnosti zemlje, a ne zakopavanje u napuštenu kosovsku politiku", rekao je funkcioner LDP.

On nije direktno odgovorio gde bi i na koji način Kosovo bilo pomenuto u Ustavu.

Andrić navodi i da je "Srbiji potrebna prava decentralizacija, vraćanje imovine opštinama, onemogućavanje da ikada više kroz sumnjive međunarodne komercijalne ugovore, kao recimo oko prodaje NIS, budu zaobiđeni domaći zakon i Ustav što je posledica njegove nepreciznosti, jer zbog toga trpimo trajnu štetu u milijardama evra".

Nenad Konstantinović podseća da je predsednik Srbije Boris Tadić pre dve godine najavio da bi trebalo uraditi ustavnu i pravnu reformu u Srbiji.

"Slažem se sa LDP da bi posle predstojećih izbora mogao da počne rad na

Nenad Konstantinović

ustavnim reformama. Međutim, to je proces u kojem treba da učestvuju sve političke opcije, jer to nije stvar jedne vlade, a te promene Ustava treba da budu potvrđene i na referendumu", kaže Konstantinović.

Na pitanje šta bi trebalo menjati u Ustavu, on kaže da se treba pozabaviti raznim nedoslednostima koje treba da budu ispravljene, zatim onime čime se Skupština bavila 2011. a to je poveravanje mandata narodnim poslanicima, a ne strankama, izmena stavova o imunitetu državnih funkcionera, kao i unapređenjem institucija koje bi trebalo da budu modernije.

Upitan kako rešiti pitanje Kosova i njegovog pojavljivanja u novom tekstu Ustava, Konstantinović kaže da se to pitanje neće rešiti njegovim pominjanjem ili nepominjanjem u Ustavu.

"Stav države i ove vlade o Kosovu je jasan i to će se pitanje rešavati aktivnim dijalogom", zaključuje Konstantinović.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže da će rad na izmeni Ustava najviše zavisiti od političke volje stranaka koja će biti definisana posle narednih izbora.

"Sam čin i karakter promena najvišeg državnog akta zavisiće od izbornih rezultata. Činjenica je da u jednom delu srpske političke elite postoji volja za menjanjem Ustava. Oko karaktera promene ne postoji potpuna saglasnost između DS i LDP, ali je u ovom trenutku dovoljno da postoji spremnost da se tako nešto uradi. Naravno, o tome treba čuti i mišljenje ostalih stranaka", rekao je Dejan Vuk Stanković.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.01.2012. 11:27
USTAV se bez referenduma ne moze menjati.A narod nece dozvoliti to sto vi zelite i vasi sponzori sa zapada..NIKADA.
Ponedeljak 23.01.2012. 11:13
preambula bi, po ovim titovim pionirima, trebala da pocinje sa ..."danas, kada postajem pionir.." ... onda bi im srce (a i guzica) bili na mestu... KOSOVO I METOHIJA JE SRBIJA !!!
Utorak 24.01.2012. 06:31
Ништа ви више поле избора нећете мењати у нашем животу! Можете само променити место и земљу боравка, уколико вас пре тога не похватамо као зечеве и не осудимо због велеиздаје!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online