Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 23.01.2012.
12:12
D. Dekić - Vesti A

Stežu kaiš, uz povišicu!

Vlada Srbije je, umesto najavljenog stezanja kaiša zbog novog talasa ekonomske krize, kako tvrdi Sindikat pravosuđa Srbije, dobro odrešila kesu za čitav birokratski aparat omogućivši uvećanje plata u zavisnosti od funkcije, čak i do 105 procenata.

Sirotinja da štedi: Mirko Cvetković

Sindikat je obelodanio da je kabinet Mirka Cvetkovića "smišljeno i skriveno" dan uoči dočeka Nove godine izmenio Uredbu o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima.

Time i stvorila uslove za solidno veća mesečna primanja državnog aparata, na osnovu povećanja osnovnog koeficijenta dodatnim do 18 odsto. Kako dodaju, reč je o selektivnom povećanju, jer je kriterijum složenost i odgovornost posla.

Dupliranje zarade

 

Prosečne plate predsednika beogradskih opština su pre izmene uredbe bile oko 1.050 evra, a ministarske blizu 1.100, da bi kako tvrdi Sindikat pravosuđa u ovoj mogle da budu i duplirane.
 

Sa druge strane podaci Kreditnog biroa pokazuju da je ukupan dug privrede i građana u 2011. bio za 9,6 odsto veći nego u 2010, odnosno 18,9 milijardi evra, a da je zaduženost po glavi stanovnika 816 evra ili 2,2 prosečne zarade.

Ministarstvo finansija koje od rekonstrukcije Vlade vodi premijer Cvetković saopštilo je da se uredba ne odnosi na republičke organe, kao i da se plate zaposlenih mogu korigovati isključivo kroz budžet.


Budžetom je, tvrde, predviđena samo zakonska indeksacija u aprilu i oktobru, kako za zaposlene, tako i za penzionere.


Međutim čelnica Sindikata pravosuđa Slađana Milošević ukazuje da se pažljivim uvidom članova 2. i 4. stare uredbe iz 2008. i skorašnjih izmena, vidi da značajna povišica sledi imenovanima i postavljenima u ministarstvima, posebnim organizacijama i organima teritorijalne autonomije, grada Beograda i opština.


Kao primer navodi direktora posebne organizacije ili generalnog sekretara Skupštine Srbije, čiji osnovni koeficijent 24 omogućuje dodatni do 18, što znači da im plata može biti veća i za 75 odsto, dok će ostali zaposleni u tim organima moći da računaju na još petinu.


-To je skandal da se uredba donosi i skriva od javnosti, a na sva zvona objavljuje vest sa iste sednice o smanjenju marži na neke osnovne proizvode. Pitamo vlast zašto teret krize građani podnose nesrazmerno u odnosu i da li je povišica zbrinjavanje odlazećih kadrova koji će i pola godine po prestanku funkcije primati uvećanu platu - navela je Slađana Milošević.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.01.2012. 12:24
LOPOVI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online