Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.01.2010.
07:43
Novosti, Vestionline A

Taksisti neće da voze mame sa decom

Beograđani koji su ovih dana pokušali da uđu u taksi vodeći sa sobom dete mlađe od tri godine nailazili su na neprijatnu situaciju. Pojedini taksisti odbili su da povezu mališane strahujući od novog Zakona o saobraćaju koji propisuje obavezno dečje sedište. U taksi udruženjima, međutim, kažu da je reč o neinformisanosti nekih vozača, jer se ova odredba ne odnosi na taksi vozila.

Građanima se dešavalo da taksisti koje zaustave na ulici odbiju vožnji uz izgovor "da se boje kazni“. Udruženja taksista, međutim, tvrde da nema razloga za odbijanje vožnje.

Iako novi Zakon o saobraćaju, koji se primenjuje od 11. decembra, propisuje kazne za vozače koji prevoze decu mlađu od 3 godine bez posebnog sedišta iz udruženja kažu da se ova odredba ne odnosi na učesnike u javnom prevozu.

Vlasnik "Pink taksija" Teodor Gaćeša, objašnjava da taksisti kao deo javnog prevoza nemaju obavezu da imaju posebna auto-sedišta za bebe. On ističe da svi vozači "Pink taksija" normalno voze mališane.

“Mi smo još pre početka primene Zakona zatražili tumačenje advokata i pročitali ga našim članovima. Nikakvih problema nije bilo sa našim vozačima i oni voze decu kao i do sada. Problem je to što u nekim udruženjima ne edukuju svoje članove, pa oni ne znaju svoja prava i obaveze“, tvrdi Gaćeša.

Kazne

 

Taksisti koji su odbili mušterije sa malom decom su s razlogom uplašeni. Kada je bezbednost dece u saobraćaju u pitanju novi Zakon je veoma rigorozan. Kazna za prevoz deteta bez sedišta je od 15.000 do 30.000 dinara, a nekompletnost vozila i ugrožavanje života deteta može da donese šest kaznenih poena, a ako sudija tako oceni čak i oduzimanje vozačke dozvole na godinu dana.

Iz "Beogradskog taksija" takođe kažu da ne odbijaju da voze mališane. Zlatan Zlatković iz ovog udruženja kaže da su neki taksisti uplašeni i dezinformisani jer dobijaju različite informacije.

“Problem je to što je taksi prevoz neregulisan i nesređen, pa su vozači često zbunjeni. Kada taksista ode na tehnički pregled, vozilo biva registrovano kao deo javnog prevoza. Jasno je da se odredba o dečjem sedištu ne odnosi na taksi vozila i siguran sam da nikakvih problema neće biti. Kada ne bi bilo tako, onda bi moglo da se postavi pitanje i da li su obavezna dečja sedišta u minibusevima. Očigledno je da manja opasnost preti detetu u taksiju nego u autobusu. Situacija je drugačija ukoliko vozač ne vozi na teritoriji grada gde je registrovan“, objašnjava situcaiju Zlatković.

Ponedeljak 04.07.2011. 20:25
kretencine. samo svoje guzice gledaju. strajkuju samo zarad sebe. nikada nisu bili deo svog naroda. posebna sorta ljudi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online