Četvrtak 07.01.2010.
07:43
Novosti, Vestionline

Taksisti neće da voze mame sa decom

Građanima se dešavalo da taksisti koje zaustave na ulici odbiju vožnji uz izgovor "da se boje kazni“. Udruženja taksista, međutim, tvrde da nema razloga za odbijanje vožnje.

Iako novi Zakon o saobraćaju, koji se primenjuje od 11. decembra, propisuje kazne za vozače koji prevoze decu mlađu od 3 godine bez posebnog sedišta iz udruženja kažu da se ova odredba ne odnosi na učesnike u javnom prevozu.

Vlasnik "Pink taksija" Teodor Gaćeša, objašnjava da taksisti kao deo javnog prevoza nemaju obavezu da imaju posebna auto-sedišta za bebe. On ističe da svi vozači "Pink taksija" normalno voze mališane.

“Mi smo još pre početka primene Zakona zatražili tumačenje advokata i pročitali ga našim članovima. Nikakvih problema nije bilo sa našim vozačima i oni voze decu kao i do sada. Problem je to što u nekim udruženjima ne edukuju svoje članove, pa oni ne znaju svoja prava i obaveze“, tvrdi Gaćeša.

Kazne

 

Taksisti koji su odbili mušterije sa malom decom su s razlogom uplašeni. Kada je bezbednost dece u saobraćaju u pitanju novi Zakon je veoma rigorozan. Kazna za prevoz deteta bez sedišta je od 15.000 do 30.000 dinara, a nekompletnost vozila i ugrožavanje života deteta može da donese šest kaznenih poena, a ako sudija tako oceni čak i oduzimanje vozačke dozvole na godinu dana.

Iz "Beogradskog taksija" takođe kažu da ne odbijaju da voze mališane. Zlatan Zlatković iz ovog udruženja kaže da su neki taksisti uplašeni i dezinformisani jer dobijaju različite informacije.

“Problem je to što je taksi prevoz neregulisan i nesređen, pa su vozači često zbunjeni. Kada taksista ode na tehnički pregled, vozilo biva registrovano kao deo javnog prevoza. Jasno je da se odredba o dečjem sedištu ne odnosi na taksi vozila i siguran sam da nikakvih problema neće biti. Kada ne bi bilo tako, onda bi moglo da se postavi pitanje i da li su obavezna dečja sedišta u minibusevima. Očigledno je da manja opasnost preti detetu u taksiju nego u autobusu. Situacija je drugačija ukoliko vozač ne vozi na teritoriji grada gde je registrovan“, objašnjava situcaiju Zlatković.

2024 © - Vesti online