Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.01.2012.
12:23
Đ. Barović - Vesti A

Moskva brani Šešelja

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija spremna da pomogne Srbiji, kada je reč o slučaju lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji se nalazi u Haškom tribunalu, ali i kada je reč o istrazi o trgovini organima na Kosovu, o čemu su "Vesti" već izveštavale.

Lavrov je na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi, naveo da je Rusija spremna da pruži Šešelju pomoć, u skladu sa sporazumima sa Srbijom o pravnoj pomoći.

"Iz kontakata sa srpskom stranom poznato je da se Šešelj ne žali na svoj položaj. Ali, znamo kako su tekle stvari kada je reč o bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, iako su lekari tražili od sudija da mu obezbede lečenje i znamo da se prema mnogim optuženima, i to uglavnom Srbima, primenjuje neopravdano surov pristup i neobjašnjivi istražni postupci koji traju beskonačno dugo", rekao je Lavrov.

On je dodao da se Rusija zalaže za što skorije zatvaranje Haškog tribunala zbog "postojanja dvostrukih standarda kada je reč o slučajevima Srba i muslimana".

Da podsetimo, pre samo par meseci, i ambasador Rusije u Savetu bezbednosti UN Vitalij Čurkin je spominjao Šešelja, oštro kritikujući dužinu trajanja postupka protiv njega u Hagu.

SPREMAN DA POMOGNE: Sergej Lavrov
 


Za člana Šešeljevog Pravnog tima Borisa Aleksića, "prošešeljevske" izjave zvaničnika Rusije nisu nikakvo iznenađenje.


- Sa našim prijateljima iz Rusije imamo stalne kontakte i oni su nam i do sada pomagali. Ne samo što su ponudili trojicu svojih vrhunskih lekara da pregledaju Šešelja u Hagu, već su zatražili i hitno zatvaranje ove institucije koja je očigledno antisrpska - kaže Aleksić koji je ipak odbio da objasni kako bi se konkretno mogla ogledati eventualna pomoć Rusije.

- Neka nešto ostane i tajna - tajanstven je Aleksić.

S druge strane, u Kancelariji Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom nisu želeli da komentarišu istup ruskog ministra spoljnih poslova.

- U ovom trenutku nemam dovoljno podataka o izjavi ministra Lavrova, i na koji način bi Rusija mogla da pomogne Šešelju, ali svaki korak u tom pravcu je dobrodošao - kaže za "Vesti" direktor Kacelarije Dušan Ignjatović.

 

Ponuda i dalje stoji

 

Mi smo do sada u nekoliko slučajeva nudili Šešelju da ga pregledaju lekari iz Srbije. On je odbijao da da saglasnost da nam se obelodani njegova medicinska dokumentacija, kao i saglasnost za posetu lekara, ali naša ponuda i dalje stoji. Šešelj ima prava da ga pregledaju lekari u koje ima poverenje, i ukoliko to od nas zatraži pomoć u tome ne sumnjam da će mu Nacionalni savet izaći u susret - kaže Ignjatović.

 


Istraga o trgovini organima


Izjava ministra Lavrova o trgovini organima stigla je ubrzo nakon što su ruski istražni organi zvanično potvrdili dnevniku "Komersant" da Rusija od 14. jula prošle godine vodi sopstvenu istragu o trgovini organima na Kosovu. Portparol istražnog odbora Rusije Vladimir Markin rekao je da je utvrđena umešanost vrha kosovske vlasti u nelegalnu trgovinu organima, ali i da je među žrtvama trgovine organima na Kosovu, bilo i više ruskih državljana.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2012. 13:53
Чудо да се она двојица из ,,дрогер,,коалиције већ нису огласили.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online