Četvrtak 19.01.2012.
12:23
Đ. Barović - Vesti

Moskva brani Šešelja

Lavrov je na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi, naveo da je Rusija spremna da pruži Šešelju pomoć, u skladu sa sporazumima sa Srbijom o pravnoj pomoći.

"Iz kontakata sa srpskom stranom poznato je da se Šešelj ne žali na svoj položaj. Ali, znamo kako su tekle stvari kada je reč o bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, iako su lekari tražili od sudija da mu obezbede lečenje i znamo da se prema mnogim optuženima, i to uglavnom Srbima, primenjuje neopravdano surov pristup i neobjašnjivi istražni postupci koji traju beskonačno dugo", rekao je Lavrov.

On je dodao da se Rusija zalaže za što skorije zatvaranje Haškog tribunala zbog "postojanja dvostrukih standarda kada je reč o slučajevima Srba i muslimana".

Da podsetimo, pre samo par meseci, i ambasador Rusije u Savetu bezbednosti UN Vitalij Čurkin je spominjao Šešelja, oštro kritikujući dužinu trajanja postupka protiv njega u Hagu.

SPREMAN DA POMOGNE: Sergej Lavrov
 


Za člana Šešeljevog Pravnog tima Borisa Aleksića, "prošešeljevske" izjave zvaničnika Rusije nisu nikakvo iznenađenje.


- Sa našim prijateljima iz Rusije imamo stalne kontakte i oni su nam i do sada pomagali. Ne samo što su ponudili trojicu svojih vrhunskih lekara da pregledaju Šešelja u Hagu, već su zatražili i hitno zatvaranje ove institucije koja je očigledno antisrpska - kaže Aleksić koji je ipak odbio da objasni kako bi se konkretno mogla ogledati eventualna pomoć Rusije.

- Neka nešto ostane i tajna - tajanstven je Aleksić.

S druge strane, u Kancelariji Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom nisu želeli da komentarišu istup ruskog ministra spoljnih poslova.

- U ovom trenutku nemam dovoljno podataka o izjavi ministra Lavrova, i na koji način bi Rusija mogla da pomogne Šešelju, ali svaki korak u tom pravcu je dobrodošao - kaže za "Vesti" direktor Kacelarije Dušan Ignjatović.

 

Ponuda i dalje stoji

 

Mi smo do sada u nekoliko slučajeva nudili Šešelju da ga pregledaju lekari iz Srbije. On je odbijao da da saglasnost da nam se obelodani njegova medicinska dokumentacija, kao i saglasnost za posetu lekara, ali naša ponuda i dalje stoji. Šešelj ima prava da ga pregledaju lekari u koje ima poverenje, i ukoliko to od nas zatraži pomoć u tome ne sumnjam da će mu Nacionalni savet izaći u susret - kaže Ignjatović.

 


Istraga o trgovini organima


Izjava ministra Lavrova o trgovini organima stigla je ubrzo nakon što su ruski istražni organi zvanično potvrdili dnevniku "Komersant" da Rusija od 14. jula prošle godine vodi sopstvenu istragu o trgovini organima na Kosovu. Portparol istražnog odbora Rusije Vladimir Markin rekao je da je utvrđena umešanost vrha kosovske vlasti u nelegalnu trgovinu organima, ali i da je među žrtvama trgovine organima na Kosovu, bilo i više ruskih državljana.

2024 © - Vesti online