Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.01.2012.
12:25
N. Jokić - Vesti A

Potvrđeno: Rusija istražuje trgovinu organima

Ruski istražni organi zvanično su potvrdili dnevniku "Komersant" da Rusija od 14. jula prošle godine vodi sopstvenu istragu o trgovini organima na Kosovu. Portparol istražnog odbora Rusije Vladimir Markin rekao je da je utvrđeno da je, među žrtvama trgovine organima na Kosovu, bilo i više ruskih državljana.

List prenosi da je ruska istraga potvrdila umešanost vrha kosovske vlasti u nelegalnu trgovinu organima.

Izvor "Komersanta" naveo je da su predstavnici Euleksa, koji istražuju slučaj klinike Medikus iz Prištine, zatražili u aprilu prošle godine od ruskog Ministarstva spoljnih poslova podatke iz istrage koju je sprovela Moskva, kao i da se Euleks suočava sa ozbiljnim problemom zaštite svedoka.

Materijal iz ruske istrage, međutim, još nije predat Euleksu. Ruski list ističe da bi proces optuženima u aferi Medikus koji ulazi u završnu fazu mogao da ima velike političke posledice ukoliko se dokaže da je vrh vlasti na Kosovu bio umešan u trgovinu organima.

Dik Marti

List piše da se ispostavilo da je trgovina organima u klinici Medikus povezana sa trgovinom organima zarobljenih Srba i Albanaca s Kosova 1999. godine.

"Komersant" prenosi navode svog izvora iz redova diplomata koji tvrdi da je najverovatnije reč o istoj kriminalnoj mreži i da se ova saznanja podudaraju sa navodima iz knjige Karle del Ponte i izveštaja Dika Martija.

Kada se pojavio Martijev izveštaj u decembru 2010, EU je reagovala panično, ponavljajući da je izvestilac Saveta Evrope "nema dokaze". Evropska i svetska javnost nije bila sklona da sumnja u Martija, jer je njegov svetski ugled već bio učvršćen izveštajem o tajnim zatvorima i letovima CIA. Prisiljena da prizna da nema zaštite svedoka na Kosovu, kao i da sudije rade pod pretnjom, EU je u avgustu imenovala specijalni istražni tim na čijem se čelu nalazi američki diplomata Džon Klint Vilijamson koji je od 1994. do 2001. radio u Haškom tribunalu, a od kraja 2001. do 2002. službovao u odeljenju za mirovne operacije UN kao direktor sektora za pravosuđe u misiji UN na Kosovu, gde je nadgledao pravosudni i zatvorski sistem.
 

Srbija se do sada suzdržavala da politički eksploatiše aferu trgovinom organima zbog čega je nezvanično dobijala pohvale EU. Reč je o aferi koja otvara i pitanje najbolnije za EU i Zapad: kako su zapadne demokratije kao političkog saveznika mogli da izaberu organizovani kriminal na Kosovu, o čemu su ih uredno obaveštavale njihove obaveštajne službe?

Zvanična potvrda da Rusija vodi svoju istragu mogla bi da znači i da je Moskva, na čiju adresu iz Evrope stižu kritike zbog manjka demokratije, sada odlučila da dodatno otvori kriminalnu aferu koja neizbežno ima političku dimenziju. Nezvanične informacije o tome da bi Rusi mogli da povedu svoju istragu čule su se već prošle godine u januaru. Potvrda Moskve usledila je tek sada, i to posle izjave ambasadora Rusije u UN Vitalija Čurkina da "Zapad sprečava da se obelodani istina" o trgovini organima na Kosovu.

Moskva naime podržava diplomatske napore Srbije u Savetu bezbednosti da se i UN uključe u istragu na Kosovu koja se zove evropskom jer je vodi Euleks sa američkim diplomatom na čelu.
 

Prevareni i iskasapljeni


"Komersant" navodi da je žrvama trgovine organima u klinici Medikus, među kojima su i državljani Srbije, Turske, Moldavije, Kazahstana i Belorusije obećano po 15.000 evra za svaki izvađeni organ, ali im je isplaćena daleko manja suma. Izvor lista navodi da ih je predstavnik Istražnog odbora Rusije Vladimir Markin obavestio da su dvoje ruskih državljana zvanično priznati kao žrtve u ovom slučaju, kojima su tokom 2008. izvađeni bubrezi, a obećanu novčanu naknadu nikada nisu dobili.


Ministarstvo umešano?

 

U sudskom procesu koji je počeo 4. oktobra prošle godine u aferi klinike Medikus, na optuženičkoj klupi se nalaze nekadašnji zaposleni u ovoj prištinskoj klinici (Albanci, Turci i Izraelci) kao i Ilir Recaj, bivši visoki funkcioner kosovskog Ministarstva zdravlja. Optužnica tereti Rečaja da je na Kosovo dovodio Srbe, Turke, kao i državljane Moldavije , Kazahstana, Belorusije i Rusije radi prođe bubrega.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online