Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 17.01.2012.
10:21
FoNet A

Vlasi: Merdare i Bela zemlja vežba za sever Kosova

Politički analitičar i advokat iz Prištine Azem Vlasi u razgovoru za "Danas" ne isključuju mogućnost da je policijska akcija sprečavanja pokreta "Samoopredeljenje" da prošle subote blokira prelaze Merdare i Bela zemlja "pokazna vežba za sever Kosova“.

Azem Vlasi

"Ako se vlada i policija Kosova budu dosledno ponašale po pitanju obezbeđenja slobode kretanja, koja ne može da bude delimična i segmentarna - ili je ima u potpunosti ili je nema, onda je sasvim realno očekivati da se ona obezbedi na svakom delu Kosova, pa i na severu", rekao je Vlasi za "Danas".


On je ocenio da je "Samoopredeljenje" u subotu pokušalo da blokira dva granična prelaza na isti način na koji se onemogućava sloboda kretanja i prometa robe na druga dva granična prelaza na severu.


Prema njegovim rečima, posle protesta "Samoopredeljenja", u kojem je u subotu na obe strane bilo povređenih, a priveden je i trocifreni broj demonstranata, kao i demonstracija 25 NVO u Prištini zbog nasilja policije u ponedeljak, dalji razvoj situacije najviše zavisi od ponašanja Vlade u Prištini.


"Osnovni zahtev je da kosovska vlada u svemu dosledno primeni princip reciprociteta u robnoj razmeni sa Srbijom, što je i odluka Skupštine, koja je za nju obavezujuća", podsetio je Vlasi.


On smatra da ako vlada nastavi s kolebanjem i pokaže se popustljivom ne samo u primeni reciprociteta nego i u dijalogu i drugim stvarima, pritisci na nju mogu da se nastave.


U svakom slučaju, na delu se pokazuju naše domaće slabosti. Videćemo da li će se vlada narednih dana ponašati odgovorno prema skupštinskim odlukama ili će terati inat sa ovom strujom, u svakom pogledu radikalnijom, koju oličava i predstavlja "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija, smatra Vlasi.

Pročitajte još:

1. Bogdanović: Kurti vežba za sever KiM;

2. "Samoopredeljenje" najavljuje nove proteste

Vlasi negira tvrdnje pojedinih srpskih političara na KiM da je Kurtijev pokret povezan s delom vlade Hašima Tačija i da su protesti dogovoreni zbog skretanja pažnje s teške socijalne situacije.


On se, takođe, ne slaže ni sa stavom poslanika Evropskog parlamenta Doris Pak da "Samoopredeljenje" "imitira Srbe sa severa“.


"Potpuno je obrnuto. 'Samoopredeljenje' traži sprovođenje odluke kosovske skupštine, doduše na neprimeren način. Ono što se događa na severu ima sasvim druge dimenzije jer se tamo zahteva da kosovske institucije nemaju nikakvog uticaja", objašnjava Vlasi.


Vlasi smatra da je "to potpuno besmisleno da Srbi na severu KiM traže poštovanje odluke Skupštine Srbije da se stanje na terenu vrati kakvo je bilo pre akcije kosovskih specijalaca 25. jula jer "Kosovo funkcioniše u postojećim granicama, u kojim ga je priznalo 85 država“ i da "skupština neke druge države ne može da odlučuje o režimu funkcionisanja dela njegove teritorije“.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.01.2012. 10:45
A Srbija mora postovati svoj ustav i zakone i takvi kao ti cete kad-tad zavrsiti u corki...Nasi na severu pokrajine imaju nesto sto ovi vasi klinci nisu imali....Srce,cast,ponos i zelju da dokazu da je svaka stopa tamo vlasnistvo nase drzave.
Utorak 17.01.2012. 10:53
Da li dotični gospodin misli da će pucati po srpskom narodu na severu? Ovo što smo videli je mačji kašalj prema onome šta će se dogoditi ako krenu silom na srpski narod na severu.
Utorak 17.01.2012. 10:48
probaj laki... 'ajde... iskopaće i tebe Bili, ja ti kažem...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online