Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 16.01.2012.
12:13
J. Arsenović - Vesti A

Sudije biraju bez kvoruma

Zaštitnik građana Saša Janković ukazao je da je rad Visokog saveta sudstva (VSS) nelegitiman i da bi odluke koje je doneo u nepotpunom sastavu trebalo da poništi. Ovo upozorenje u nekim uređenijim društvima moglo bi da pozove na odgovornost glavne ljude u srpskom pravosuđu, ali se umesto toga umanjuje značaj problema u kojem se našao VSS.

Tako državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen na Jankovićevo upozorenje odgovara da se izvršna vlast ne meša u rad sudstva i da očekuje da se "ni druge institucije ne mešaju".


- Nama je najvažnije da ceo taj postupak ide u saradnji sa Briselom i EU i da oni podržavaju taj postupak - rekao je Homen, ignorišući opravdane kritike domaće struke.
 

Zoran Ivošević

Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, Zoran Ivošević kaže da je Homenovo reagovanje "dosta trapavo".


- Sud je po Ustavu nezavisan i samostalan organ, ali VSS nije sud i u njemu sede predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti.

Janković je s pravom reagovao i poručio im da ne odlučuju u nepotpunom sastavu a da, ako već jesu, odluke stave van snage.

Svako, bez obzira na to kako se zove, ko odlučuje o pravima čoveka mora da odlučuje u kompletnom sastavu, u suprotnom smo izneverili Ustav - kaže za "Vesti" Ivošević.


Prema Ustavu Srbije, VSS broji 11 članova, od kojih većinu (šest) moraju da čine sudije. To, međutim, nije slučaj, jer je sudiji Blagoju Jakšiću suspendovano članstvo nakon što mu je septembra prošle godine određen pritvor zbog sumnje da je pre više od 10 godina izvršio krivično delo, dok je sudija Milimir Lukić krajem novembra podneo ostavku na članstvo, tvrdeći da je VSS izložen političkim pritiscima.


Uz sve to, jedan od članova VSS-a je i dalje na funkciji i pored toga što bi mu po sili zakona ona morala prestati.

Propala reforma pravosuđa: Boško Ristić, Nata Mesarović i Snežana Malović


 

Saši Jankoviću se Društvo sudija žalilo na rad VSS-a, koje je prema zakonu dobilo ovlašćenje da razmatra prigovore neizabranih sudija. Naime, Skupština je usvojila zakon kojim se predviđa da neizabrane sudije prvo moraju da podnesu prigovor VSS-u, istom onom telu na čiju se odluku i žale. Tek u slučaju da nisu zadovoljne odgovorom, obraćaju se Ustavnom sudu Srbije.


- Nažalost, sudstvo je kod nas poslednjih 50 godina bilo izloženo političkim pritiscima. Kod Broza je to radila partija, sada je tu ulogu preuzela izvršna vlast. Sud, tako, donese odluku koja njima odgovora, a kad se javnost pobuni oni uzvrate da je sud nezavisan i da se oni ne mešaju u njegov rad. To je ta, tobože, igra nezavisnog sudstva - kaže Ivošević.
 

EU zabrinuta

 

Misija EU u Srbiji zabrinuta je stanjem u Visokom savetu sudstva posle mišljenja zaštitnika prava građana Saše Jankovića da je rad tog saveta u nepotpunom sastavu nelegitiman, izjavio je šef te misije Vensan Dežer.

 

"EU će veoma pažljivo razmotriti mišljenje ombudsmana. U prvoj reakciji možemo da potvrdimo da delimo njegovu zabrinutost u nekoliko stvari, posebno kada je u pitanju nedostatak kvoruma u Visokom savetu sudstva", kazao je Dežer za "Blic".


On je kazao i da su predstavnici EU u Srbiji "već nekoliko puta poslednjih meseci pokrenuli to pitanje ponovo u pismu srpskim zvaničnicima, 14. decembra 2011. i urgirali na njih da osiguraju što veću transparentnost u radu Saveta".

 

Suđenje Šešelju bruka

 

Zoran Ivošević kaže da i u zemljama koje nam propovedaju pravnu državu ima upliva politike na sudstvo, samo u manjoj meri. - Ni danas ne znamo ko je ubio Kenedija ili pogledajte slučaj Šešelja, čoveka koji mi je politički mrzak, ali je bruka da ga 10 godina drže u pritvoru i da sud nije u stanju da okonča suđenje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.01.2012. 12:37
У данашњој Србији правда и правосуђе и немају неку сврху.Њоме владају и народ тлаче разне врсте полиције.А народ као обезглављен са великим наметима , а без посла и примања са огромним бројем породичних трагедија је у тоталном безнађу.Ни сам више не зна коме да верује и како да се избори за правду и истину кад су му одузели право на рад и нормалан живот.Зато сваки овакав чланак делује лицемерно.Србији су потребне суштинске промене. Доста је било диктатуре тзв. бораца за бољу Србију,
Ponedeljak 16.01.2012. 15:51
Sve Fukara do Fukare!
Ponedeljak 16.01.2012. 20:18
Sudije u srbistanu ??? Smesni moralni patuljci i materijalni bogatasi kojima je Sluzba omogucila da rade sta i kako hoce ! Vrh mafije je medju politicarima i sudijama i advokatima..Rajo srbistanska, Sluzba ce vam vladati jos 200 godina ! Za bolje i niste
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online