Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 15.01.2012.
09:02
Beta A

"Bez ljudi na KiM, teritorije gube smisao"

Ministar odbrane Srbije i potpredsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac izjavio je da politika "i Kosovo i Evropa" podrazumeva stvarnu brigu o ljudima koji žive na Kosovu, kojima treba omogućiti realne uslove za život.

Ministar odbrane: Dragan Šutanovac

"Niko ne može da nas spreči da brinemo o ljudima koji žive na KiM. U mom sistemu vrednosti najvažniji su ljudi, bez njih teritorije gube svaki smisao", rekao je Šutanovac u intervjuu za "Politiku" od nedelje, uz poruku da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

Za plan od četiri tačke koji predlaže srpski vrh, Šutanovac je kazao da treba biti realan i da se sve vreme pokušava da se u žižu problema i rešenja postave ljudi.

"Srpske svetinje pre svega su Srbi, pa onda naši kulturno-istorijski i verski spomenici. Ukoliko ne bude Srba, ti spomenici ce isčeznuti kao, kao sto su neke civilizacije isčezle. Moramo, pre svega, da se pobrinemo da Srbi u enklavama imaju zagarantovanu bezbednost i budu uposleni", rekao je Šutanovac.

On je naveo da je, s druge strane, činjenica da Priština na severu Kosova ne može da uspostavi režim, pa zbog toga i Evropa i svet traže rešenja kroz dijalog.

Ministar je rekao da Srbija mora da izgradi pozitivnu sliku o sebi u svetu, a da tome u prilog ne idu dešavanja na Kosovu, i da je do odlaganja odluke o davanju statusa kandidata Srbiji došlo zbog ranjavanja nemačkih vojnika i neodgovornih izjava političara u vezi njihovog angažovanja.

Šutanovac je rekao da postoji mogućnost da Kfor ima video snimak događaja u Jagnjenici, ali da ga Vojska Srbije nije dobila.

"Dobili smo informaciju u pisanoj formi, bez video zapisa. Postoji mogucnost da ih Kfor poseduje, ali nama nisu prosleđeni. Svi informacije o dešavanjima od 25. jula do decembra ukazuju da istina nije ni crna ni bela", kazao je ministar i dodao da informacije koje su se pojavljivale u javnosti, nisu uvek bile istinite.

Upitan da li je Srbija morala da pristane na Euleks pod pritiskom, on je rekao da je jedini pritisak na koji Srbija mora da pristane pritisak interesa građana Srbije.

"Velika je zabluda i neistina da nas Evropa primorava na integracije, kao i da je u globalnim razmerama Srbija bilo kome važna. Moramo naći način da budemo važni važnima", rekao je Šutanovac.

Upitan kako DS misli da dostigne SNS jer sva istraživanja javnog mnjenja govore da SNS ima prednost u odnosu na DS, ministar je naveo da istrazivanja van izborne kampanje ne daju realnu sliku, jer se u njima građani uvek kritički opredeljuju prema vlasti.

"O koalicijama ćemo tek odlučivati. Otvoreni smo za razgovore sa strankama koje su posvećene istim ciljevima kao i DS, ali nemam razumevanja za koalicione partnere koji se po pravilu u poslednjoj godini mandata distanciraju od vlasti, iako učestvuju u istoj", rekao je ministar.

Upitan da li DS razmišlja da samostalno izađe na izbore, Šutanovac je odgovorio da će partija svakako analizirati sve mogucnosti.

"Nema dileme da su svi oni koji napadaju DS, a u isto vreme sede sa nama u vladi, pokrajini ili gradu, partneri koje treba da stavimo pod veliki znak pitanja", kazao je on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.01.2012. 09:17
Е, мој Шунтави министру одбране још ниси схватио да се сви ратови у свету водили због територија а не због становништва. Ништа нисте урадили да се прогнано српско становништво врати на својој територији. Вама је Европа једини циљ само да би се одржали на власти и да док можете да пљачкате овај јадни народ. Због ваше издајничке политике доћи ће време када ћеш исто причати и за Рашку и Прешевску долину. Ако вас на предстојећим изборима не отерамо са гомњивим моткама црно нам се пише.
Nedelja 15.01.2012. 09:21
Izdajnicku olos na izborima oterati u nepovrat! A ovoga natovca Šunju otaerati iz vosjke koju je danonocno unistavao!
Nedelja 15.01.2012. 09:25
svaki put sve je deblji i naduveniji... i sve gluplje izjave daje... kud mu videh glavudžu ovako rano.... pih...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online