Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 14.01.2012.
12:09
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbi više rade od Nemaca

Ispitivanje koje je sprovela Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazalo je da Srbi sa četiri sata i 23 minuta efektivnog rada dnevno nadmašuju Nemce koji rade tri sata i 52 minuta, kao i Turke čiji rad u proseku iznosi četiri sata, ili Dance sa četiri sata i 15 minuta.

VREDNI ZA SITE PARE: Srbi dnevno rade četiri sata i 23 minuta

Jedini stereotip koji se održava tačnim je onaj o vrednicama - Japanci su nenadmašni - ne dižu glavu s posla svakog dana prosečno šest sati i 26 minuta.


- Još od sedamdesetih slušamo priče kako se na Zapadu mnogo radi, a u Srbiji lenstvuje. Te priče su potpuno neosnovane i služe da se opravdaju niska primanja i loš standard u zemlji. Iz tog razloga ne iznenađuju podaci o prilično visokom broju radnih sati u Srbiji jer činjenice svedoče da mi nikada nismo ni bili lenj narod - kaže ekonomista Goran Nikolić.


Uostalom, stručnjaci kažu da je lenj čovek - lenj gde god da se nađe, a Srbi slove za izvrsne radnike na tom istom vrednom Zapadu, o čemu svedoče stotine hiljada naših radnika u dijaspori. Pravo pitanje zašto onda vredni Srbi nisu i bogati kao Nemci, kad već bar podjednako rade? Odgovor je u lošoj tehnologiji, jer mi moramo da radimo više a da opet nemamo podjednako dobar proizvod kao, recimo, Šveđani.

Drugi problem je nerazvijenost tržišta, odnosno ekonomski sistemi koji nikada nisu tržišno razvijani u Srbiji. Treći problem je što su u Srbiji najplaćeniji radnici u državnoj službi, koji su istovremeno i najneproduktivniji, što stvara ogromne rupe u državnoj kasi i davi javne finansije zbog ogromnih poreza.

Austrijanci vole da slave


Izveštaj Kongresa britanskih sindikata pokazuje kako Maltežani i Austrijanci imaju najviše državnih praznika godišnje, pa se precizira da se na Malti obeležava 14 državnih praznika, a zaposleni imaju pravo na godišnji odmor od 24 radna dana. Austrijanci pak obeležavaju 13 državnih praznika i imaju pravo na 25 dana godišnjeg. Sledi Finska sa 12 državnih praznika i minimalno 25 dana odmora, dok zaposleni Šveđani i Francuzi uživaju u 11 praznika za koje se ne radi i 25 dana godišnjeg odmora. Holanđani obeležavaju najmanje državnih praznika, samo osam i imaju 25 dana godišnjeg odmora, dok Irska ima devet praznika, a Belgija 10.


U srpskoj državnoj administraciji, svedoče analize, efektivno se radi samo tri sata i 45 minuta dnevno, a plate su u proseku više za 65 evra dinara nego kod privatnika. Iako Srbi po vremenu provedenom na poslu prestižu svoje susede, njihova produktivnost i dalje je samo 42 odsto evropskog proseka, pokazuju rezultati ispitivanja Centra za istraživanje u privredi.

Ispod evropskog proseka

Srbija od ove godine slavi dva nova praznika - 11. novembar kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu i 21. oktobar, kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. Državni praznik Sretenje - Dan državnosti Srbije, osim 15. februara, praznovaće se još jedan dan.
Broj neradnih dana u Srbiji sa osam povećao se na 10, što je još ispod evropskog proseka neradnih dana.

Subota 14.01.2012. 14:01
Раде за мизерну плату и трпе угњетавање којекаквих новопечених богаташа.Уствари раде за своје дерикоже,како би они могли још више да се обогате.
Subota 14.01.2012. 14:35
Коооначччнооо дочеках да неко проговори и о ноторној лажи и подметачини којом нам затрпавају од малена. Велика лаж којом манипулишу сви лопови и неспособњаковићи на власти и директорским местима, као и пудлице ''Новог светског поретка'' кад хоће да произведу осећај инфериорности код Срба - урођена лењост, а људима се отегоше м..а (по 12 сати дневно) од борбе за голи живот и кору хлеба. Е, због ове и сличних лажи треба отићи у неку земљу ЕУ или САД и видети како ствари стоје, ради упоређивања, а не да нам свака шуша продаје м..а за бубреге.
Subota 14.01.2012. 15:08
Много раде а плата мизерија, кад морају да зараде за разне агенције, разне фантомске фондове, НВО, посланике и министре који ништа не раде. Кад би немци све то плаћали и они би били у истој ситуацији, а можда и горе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online