Subota 14.01.2012.
12:09
Lj. Ivanović - Vesti

Srbi više rade od Nemaca

VREDNI ZA SITE PARE: Srbi dnevno rade četiri sata i 23 minuta

Jedini stereotip koji se održava tačnim je onaj o vrednicama - Japanci su nenadmašni - ne dižu glavu s posla svakog dana prosečno šest sati i 26 minuta.


- Još od sedamdesetih slušamo priče kako se na Zapadu mnogo radi, a u Srbiji lenstvuje. Te priče su potpuno neosnovane i služe da se opravdaju niska primanja i loš standard u zemlji. Iz tog razloga ne iznenađuju podaci o prilično visokom broju radnih sati u Srbiji jer činjenice svedoče da mi nikada nismo ni bili lenj narod - kaže ekonomista Goran Nikolić.


Uostalom, stručnjaci kažu da je lenj čovek - lenj gde god da se nađe, a Srbi slove za izvrsne radnike na tom istom vrednom Zapadu, o čemu svedoče stotine hiljada naših radnika u dijaspori. Pravo pitanje zašto onda vredni Srbi nisu i bogati kao Nemci, kad već bar podjednako rade? Odgovor je u lošoj tehnologiji, jer mi moramo da radimo više a da opet nemamo podjednako dobar proizvod kao, recimo, Šveđani.

Drugi problem je nerazvijenost tržišta, odnosno ekonomski sistemi koji nikada nisu tržišno razvijani u Srbiji. Treći problem je što su u Srbiji najplaćeniji radnici u državnoj službi, koji su istovremeno i najneproduktivniji, što stvara ogromne rupe u državnoj kasi i davi javne finansije zbog ogromnih poreza.

Austrijanci vole da slave


Izveštaj Kongresa britanskih sindikata pokazuje kako Maltežani i Austrijanci imaju najviše državnih praznika godišnje, pa se precizira da se na Malti obeležava 14 državnih praznika, a zaposleni imaju pravo na godišnji odmor od 24 radna dana. Austrijanci pak obeležavaju 13 državnih praznika i imaju pravo na 25 dana godišnjeg. Sledi Finska sa 12 državnih praznika i minimalno 25 dana odmora, dok zaposleni Šveđani i Francuzi uživaju u 11 praznika za koje se ne radi i 25 dana godišnjeg odmora. Holanđani obeležavaju najmanje državnih praznika, samo osam i imaju 25 dana godišnjeg odmora, dok Irska ima devet praznika, a Belgija 10.


U srpskoj državnoj administraciji, svedoče analize, efektivno se radi samo tri sata i 45 minuta dnevno, a plate su u proseku više za 65 evra dinara nego kod privatnika. Iako Srbi po vremenu provedenom na poslu prestižu svoje susede, njihova produktivnost i dalje je samo 42 odsto evropskog proseka, pokazuju rezultati ispitivanja Centra za istraživanje u privredi.

Ispod evropskog proseka

Srbija od ove godine slavi dva nova praznika - 11. novembar kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu i 21. oktobar, kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. Državni praznik Sretenje - Dan državnosti Srbije, osim 15. februara, praznovaće se još jedan dan.
Broj neradnih dana u Srbiji sa osam povećao se na 10, što je još ispod evropskog proseka neradnih dana.

2024 © - Vesti online