Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 13.01.2012.
10:34
Večernje novosti A

Dikić: Neće biti novog JSO

Žandarmerija MUP Srbije ne formira novu jedinicu - Odred za specijalna dejstva, koji bi po svim karakteristikama odgovarala nekadašnjoj ozloglašenoj Jedinici za specijalne operacije.

Protest jedinice za specijalne operacije
 

Ovo je u četvrtak potvrdio u razgovoru za "Novosti", prilikom obilaska svojih jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti, komandant srpske Žandarmerije, general dr Bratislav Dikić, i negirao priče i napise "o novom odredu" i o povećanju brojčanog stanja za čak 1.000 ljudi.

Prvi srpski žandarm predočava da Žandarmerija u svom sastavu od 2005. godine im četiri specijalne jedinice, ranga čete (svaka sa oko 120 pripadnika) na različitim lokacijama u zemlji, i objašnjava:

- U novoj sistematizaciji, koju je verifikovala Vlada Srbije, 6. decembra minule godine, definisana je samo brojčano mala operativna komanda specijalnih jedinica sa oko 15 oficira. Oni će brinuti o hijerarhiji, zakonitosti u radu i ustrojstvu u postojećim jedinicama, kao i unificiranju postupanja prilikom izvršavanja složenih taktičkih zadataka. To znači da nije rapisan nikakav konkurs, jer su radna mesta u tim jedinicama već popunjena iz sastava Žandarmerije.

Dikić podseća da postojeće specijalne jedinice izvršavaju najsloženije bezbednosne zadatke, kao što su suzbijanje terorizma i oružanih pobuna, uništavanje diverzantsko-teororističkih grupa, rešavanje situacija sa taocima i hapšenje opasnih ili naoružanih kriminalaca:

- Specijalne jedinice su i udarna snaga za uspostavljanje narušenog javnog reda u većem obimu, obezbeđenje visokih zvaničnika naše države, kao i u slučaju posete raznih stranih delegacija - dodaje Dikić. - Mi smo srpska žandarmerija i osnovni zadatak nam je da brinemo o bezbednosti građana naše države. Zato je nejasno zašto su zabrinute naše kolege iz Specijalne antiterorističke jedinice.

Na izraženu bojazan "da novom odredu nijedna druga jedinica MUP neće biti u stanju da se suprotstavi u slučaju da se desi pobuna", kakvu je svojevremeno podigla JSO, general Diković kaže:

- Prvo, nikakve nove jedinice neće biti. Drugo, plasiranje ovakvih dezinformacija u pojedinim medijima o našim jedinicama je dokaz da u Srbiji još postoji unutrašnji neprijatelj, koji ima za cilj da uruši sistem bezbednosti i kod građana stvori sumnju i umanji poverenje u Žandarmeriju.

POVEZANE VESTI

Petak 13.01.2012. 11:27
Steta...
Petak 13.01.2012. 20:25
Cuj "ozloglasena"... OSLOBODILACKA! Jedinica za specijalne operacije. Ispravite to, milom vas...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online