Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.01.2012.
14:04
Z. Marjanović - Vesti A

Poslednji svedok prohujalog vremena

U srpskom narodu još živi legenda o tome kako su nastale vodenice. Po toj legendi, Svetom Savi je dosadilo da posmatra narod kako se muči mrveći žito u stupama, a zatim da od tako smrvljenog žita pravi brašno ručno okrećući kameni točak satima te je odlučio da napravi vodenicu koju pokreće voda reke i da tako olakša narodu. Sve je, kaže predanje, Sveti Sava dobro i pametno smislio i uradio, ali nikako nije mogao da reši problem kako da zrnevlje žita samo pada između vodeničnih kamenova.

Naravno, kao u svakoj legendi, sve je to posmatrao đavo koji je Svetom Savi ponudio da mu pomogne da reši problem tako što mu je pokazao kako da napravi drveno čeketalo uz čiju pomoć žito iz vodeničnog koša ravnomerno pada pod vodenične kamenove, ali pod uslovom da jednom u godini dana vodenica radi za njega.

Sveti Sava je prihvatio dogovor i od tada, to znaju svi vodeničari, pa i oni koji to nisu, vodenice nikada ne rade na Badnji dan koji je, prema dogovoru, pripao đavolu na korišćenje.

Nahranila gladna usta

Ovu i mnoge druge legende vezane za vodenice sve je teže čuti jer su došla vremena kad više nema ni vodenica, ni vodeničara. Neke od vodenica odnelo je vreme, a druge velike vode...

Na reci Dičina koja je ime dobila baš po svom karakteru, po tome što je bila jaka, dična i bogomdana za mlinove, nekada je bilo na stotine vodenica, ali danas radi samo Bukačina vodenica o kojoj već više od tri decenije vodi brigu Mikaina Milosavljević iz Takova.

Bukačina vodenica stara 70 godina


 

- Vodenicu su izgradili 1942. godine braća Rodoljub i Aleksa Milosavljević, moj svekar. Oni su bili imućniji domaćini, a bogatstvo u njihovo vreme merilo se i po tome da li imaju svoju vodenicu. Njih su od davnina zvali Bukače, pa je i vodenica čim je proradila dobila ime Bukačina vodenica i taj naziv joj je ostao do dana današnjeg.

Odmah je vodenica izašla na glas po dobrom brašnu, ali i kao vodenica koja je nahranila mnoga gladna usta u toku onog velikog rata i posle njega - objašnjava 66-godišnja vodeničarka.


Priznaje da niko nije bio srećniji od nje što se udala u kuću koja ima svoju vodenicu. Dugo godina, sve do smrti, u Bukačinoj vodenici na Dičini radili su i stalno u njoj živeli Mikainini svekar Aleksa i svekrva Olga jer su verovali da vodenica ne voli da bude sama, odnosno da zbog samoće ponekad vodenični kamen hoće da stane sam od sebe.

Čarobni zvuci

- Voleli su da žive u vodenici, ali sećam se da je jedne večeri uoči Svetog Nikole svekar Aleksa došao iz vodenice sav uznemiren i tada mi je rekao da vodenica nikada više ne sme da radi uoči praznika. Samo je to rekao, nije hteo da objašnjava i ja tu njegovu želju poštujem i danas.

Svekrva Olga je dugo posle Aleksine smrti živela sama u vodenici i ničega se nije plašila, ali se sećam i jedne njene priče o tome da je u vodenici najgore od ponoći do zore. Tada je, govorila mi je, nekako teskobno kao da te nešto pritiska te jedva čekaš da se najavi zora. Ja sam kuražna, ali u vodenicu ne ulazim noću. Sve što imam završim do mraka - priča Mikaina.

Vodeničarka Mikaina Milosavljević


 

Iako u mladosti nije ni sanjala da će se baviti vodeničarskim poslom, Mikaina je 1982. posle svekrvine smrti nastavila da radi u mlinu.


- Vodenica je bila poznata po dobrom brašnu, muž je imao svoj posao, pa sam tako, htela - ne htela, postala vodeničarka i ne kajem se. Sve oko vodenice je svet za sebe, toliko lep da se rečima ne može opisati.

Jer, kako rečima dočaram zoru u vodenici, trenutak kad se začuje huk vode, čeketala, okretanje vodeničnog vitla i kada se pokrenu vodenični kamenovi koji počnu da melju prvo zrnevlje.

Kako da opišem sedenje na basamacima vodenice i priče sa pomeljarima dok se žito ne samelje. Ima li tih reči kojima se može opisati miris tek samlevenog brašna - pita se poslednja takovska vodeničarka Mikaina Milosavljević.

Hiljade mlinova u 19. veku

 

Da su vodenice bile ponos srpskih sela, ali i nasušna potreba, govori podatak da je po popisu napravljenom 1867. godine u Srbiji bilo 7.125 vodenica. Najviše vodenica u to vreme bilo je u užičkom, takovskom, kačerskom i rudničkom kraju, ali ih je veoma mnogo bilo i u drugim krajevima Srbije. Samo na reci Dičini koja protiče pored sela Takovo bilo ih je na stotine, ali danas radi samo još Bukačina vodenica.

 

Lek za ljubavne jade

 

Po narodnom verovanju, voda koja se odbija s vodeničnog vitla bila je lek za nerotkinje i za one koji su bolovali od ljubavnih jada. Posebno je na ceni bila voda onih vodenica u kojima su se kamenovi okretali u levu stranu, što je bila prava retkost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online