Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 06.01.2012.
19:10
RTS A

Tadić stigao u Visoke Dečane

Predsednik Srbije Boris Tadić stigao je u manastir Visoki Dečani, gde su ga dočekali vladika raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira arhimandrit Sava Janjić. Predsednik Boris Tadić će sa bratstvom manastira i vernicima provesti Badnje veče i Božić. Na putu do manastira, pristalice pokreta "Samoopredjeljenje" zasule kamenicama kolonu vozila u kojoj se nalazio predsednik Srbije.

Predsednik Tadić je rekao da je došao na Kosovo i Metohiju s namerom da uputi "poruku mira i Srbima i Albancima".

Nekoliko stotina, uglavnom mlađih Albanaca, blokiralo je centar Dečana protiveći se dolasku predsednika Srbije. Na Lastinom autobusu, koji je bio zaustavljen u Dečanima demonstranti su sprejom crvene boje ispisali "UÇK" (OVK).

"Želim da poručim da naš narod, gde god da se nalazi, uživa u miru, i to je ono što nam je trebalo u svim ovim vremenima", rekao je Tadić.

"Došao sam da pokažem, i u Pećkoj patrijaršiji, i u Dečanima, i u Prizrenu i u Zočištu, da mislimo na sve na Kosovu i Metohiji u vrlo teškim i kompleksnim okolnostima i zato nam nijedan napor nije težak da budemo ovde sa našim ljudima i našim narodom", rekao je Tadić.

"Upućujem poruku mira i ljudima drugih vera želeći im da se povežemo, ne odustajući od našeg identiteta, vrednosti, naše crkve i verovanja, upravo verujući u mir. To je moja ključna poruka u osvit Božića pored svetog kralja Stefana Dečanskog i Visokih Dečana", poručio je predsednik Srbije.

Po dolasku u manastir Dečani, predsednik se poklonio moštima svetog Stefana Dečanskog, srednjovekovnog srpskog monarha, pod čijim je ktitorstvom manastir građen između 1327. i 1335. godine.

Bratstvo manastira, koje trenutno čini dvadeset i pet monaha i iskušenika, upriličilo je potom prijem za predsednika Tadića. Predsednik Srbije će večeras prisustvovati unošenju i loženju badnjaka.

Predsednik Srbije je i prošle godine proveo božićne praznike u Dečanima. Manastir Visoki Dečani nalazi se u Metohiji, i danas je najveći i najbolje očuvani srednjovekovni manastir u Srbiji, slavan, između ostalog, i po svojim freskama iz 14. veka.

U manastiru su, pored moštiju Stefana Dečanskog, pohranjene mošti još nekoliko svetaca, između ostalog i ruka svetog velikomučenika Nikite i vilica svetog Grigorija Niskog.

Naselja koja danas okružuju manastir naseljena su danas gotovo isključivo albanskim življem, a manastir, njegovo bratstvo i ekonomiju obezbeđuju pripadnici italijanskog kontingenta Kfora.

Demonstranti u centru Dečana okupili su se danas kako bi blokadom puta sprečili dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića.

Na ulicama Dečana primetno je pojačano prisustvo Kosovske i EULEKS policije a prema saznanjima KIM radija okupljanje Albanaca zabeleženo je u nekoliko mesta na Kosovu kao i u blizini administrativnog prelaza Merdare.

POVEZANE VESTI

Petak 06.01.2012. 19:35
Spasi Srbe Gospode Boze mili ove vlasti koja sluzi sotonskom papi!!!!
Petak 06.01.2012. 20:56
ЦАР ЛАЗАР СЕ ПРИВОЛЕВА ЦАРСТВУ НЕБЕСКОМ Полетио соко тица сива од светиње од Јерусалима, И он носи тицу ластавицу, То не био соко тица сива, Веће био светитељ Илија; Он не носи тице ластавице, Веће књигу од Богородице; Однесе је цару на Косово, Спушта књигу цару на колено, Сама књига цару беседила: "Царе Лазо, честито колено, Коме ћеш се приволети царству? Или волиш царству небескоме? Или волиш царству земаљскоме? Ако волиш царству земаљскоме, Седлај коње, притежи волане! Витезови, сабље припасујте, Па у Турке јуриш учините, Сва ће турска изгинути војска! Ако л' волиш царству небескоме,
Petak 06.01.2012. 21:47
Ovo je jedini slucaj kada bismo zahvalili Zuganima / Siptarima, da su samo malo bolje gadjali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online