Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.01.2012.
06:51
Blic A

Petorica srpskih oficira zavodila mir u Libanu

Petorica oficira Vojske Srbije, posle šest meseci boravka u Libanu, u jednoj od trenutno najopasnijih mirovnih misija koje se sprovode pod zastavom UN vratili su se u Srbiju.

Mirovnjake su dočekale starešine, porodica i prijatelji
 

Potpukovnik Igor Šćepanović i majori Stevan Rašeta, Slavko Đukić, Ivica Trajković i Srđan Bulatović, iako su stigli iz zemlje u kojoj je poginulo najviše vojnika Ujedinjenih nacija i gde sukobi ne prestaju, iz Libana su stigli uglavnom sa dobrim iskustvom.


Sa dolaskom u Beograd, za većinu oficira misija u Libanu je završena, ali ne i za majora Ivicu Trajkovića koji je, kako kaže, delom i dalje tamo.


- Ja sam ostavio deo sebe dole. Moj brat kapetan Saša Trajković je sada u Libanu u misiji. Imali smo primopredaju dužnosti, između njega i majora Bulatovića, ali i primopredaju članova jedne porodice - priča za “Blic“ major Trajković, koji je po odlasku bratu poručio da se čuva uz nekoliko važnih saveta.


Iako su iznad njih letele granate, a dan gotovo da nije mogao da prođe bez incidenta, petorica oficira iz Libana nose uglavnom pozitivna iskustva. U komandnom štabu misije, major Stevan Rašeta sa četvoricom svojih kolega bio je, između ostalog, zadužen za rešavanje kriznih situacija na terenu. Kako kaže, gotovo da nije bilo dana bez nekog incidenta.


- Veći problemi počeli su u avgustu, a kulminiralo je sve u decembru, a kako stoje stvari, tendencija je da će broj incidenata samo rasti. Imali smo raketne napade, zarobljavanje patrola od strane pripadnika Hezbolaha, ranjavanje pripadnika UN-a - opisuje u razgovoru za “Blic“ major Stevan Rašeta kako su izgledali dani u Libanu i s kojim izazovima su se suočavali tokom svog učešća u misiji.
 

Skajp kao spas

Moderne tehnologije poput Skajpa i Fejsbuka, omogućili su petorici oficira VS svakodnevne kontakte sa svojim porodicama.
- Imali smo iste uslove kao i pripadnici španskog kontingenta, i svaki dan smo mogli da se čujemo sa svojim porodicama. Tog kontakta nam nije manjkalo, fizičkog jeste - priča major Ivica Trajković koji kaže da je udaljenost od porodice možda i najteži deo misije.

On kaže da su vojnici na terenu su bili u težim okolnostima.


- Mi smo bili u komandnom štabu i rešavali te krizne situacije. Zato smo manje bili izloženi opasnostima. Naš zadatak je bio da rešimo kriznu situaciju i vratimo vojnike u bazu - objašnjava Rašeta.


Njegov kolega Srđan Bulatović pokušao je da nam objasni kako je izgledala situacija na terenu.


- Problema je bilo najviše u zapadnom sektoru gde su meta bili Francuzi i Italijani, mi smo bili u istočnom sa Špancima, gde je bilo mnogo mirnije. Dobijali smo i mi informacije da bismo mogli biti meta terorističkog napada, ali ništa slično se nije dogodilo. Ceo taj region je nestabilan, Sirija, Iran, Liban, Izrael, za čas se prelije problem iz jedne u drugu zemlju i to je najopasnije, jer može da eskalira uvek u neki ozbiljan sukob, incident ili demonstracije, a da to nema apsolutno nikakve veze sa politikom - kaže Bulatović.


Osim porodica, pripadnike VS na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, dočekao je i načelnik Centra za mirovne operacije Generalštaba Vojske Srbije Jelesije Radivojević koji je najavio da bi VS u mirovnoj misiji u Libanu uskoro mogla da učestvuje i sa svojim obeležjima.


Osim čina i zanimanja, visinu mesečne zarade, u mirovnim misijama koja se kreće od 1.200 do 3.300 dolara, određuje i težina misije. Najteže i najrizičnije operacije su u Obali Slonovače i Kongu, a sada i u Libanu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.01.2012. 11:08
Вама је и код куће мирно, а ви би да "мирите" друге?! НАТО улизице.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online