Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.09.2013.
04:54
D. Lj. Joksić - Vesti A

Posle 25 godina pronašla rođake preko Fejsbuka

Prošle su dve i po decenije od kako je Biljana Danova iz makedonskog sela Pepelište izgubila svoju polusestru Veliku, a sa njom i svaki kontakt sa njenim ćerkama, iako su blizak rod. A onda je Biljanina ćerka Elena preuzela sve u svoje ruke i pokušala da preko društvene mreže Fejsbuk okupi davno izgubljene rođake.

Ponovo u kontaktu s rođakama zahvaljujući Fejsbuku

Danas Biljani svaki dan počinje tako što prvo uključi kompjuter, pa tek onda kuva kafu. Svakog jutra video-vezom preko Skajpa ispriča se sa svojim sestričinama.


- Naša priča počinje 70-ih godina prošlog veka kada se moja 16-godišnja polusestra Velika zaljubila u Habiba Jašarija, Albanca sa Kosova, koji je radio na izgradnji mosta u Negotinu. Tu vezu njeni roditelji nisu dozvolili, ali je ljubav bila jača, pa je Velika odlučila da napusti roditeljsku kuću i sa Jašarijem ode na Kosovo. Besan što je ćerka otišla sa Albancem, Velikin otac je počeo da maltretira majku, koja se na kraju razvela od njega i preudala. U tom drugom braku rodila je mene - priča Biljana Danova.

Pronađene posle 25 godina

U početku je Velika sa suprugom Habibom Jašarijem i decom redovno dolazila u selo Pepelište, gde joj je tada živela majka. Nažalost, sa nepune 33 godine se teško razbolela i umrla. Njeni su se preselili u Nemačku, a zbog čestog menjanja adrese, svi dalji kontakti sa rodbinom u Makedoniji su prekinuti.


Pre tri meseca Biljanina ćerka Elena Danova je preko Fejsbuka počela da traži svoju rodbinu koju nikada nije videla. Uz svojevrsan Fejsbuk oglas, Elena je priložila i jedine četiri fotografije svojih rođaka, koje su ubrzo obišle svet.


- Moji prijatelji Albanci su mi preveli Fejsbuk oglas na albanski. Stalno sam na socijalnoj mreži dodavala prijatelje sa prezimenom mojih rođaka, iako ih u životu nisam videla. Na kraju sam, ipak, uspela da ih nađem. Videli smo se i čuli preko Skajpa. Videli smo sve tri moje sestričine i njihovog oca Habiba. Bilo je potresno, svi smo plakali, i mi i oni. Sada svakodnevno kontaktiramo. Neki od njih, koji su se školovali na Kosovu, pomalo znaju srpski jezik, a sa mlađima komuniciramo na engleskom. I Velikine ćerke, moje sestre koje su se udale i imaju svoje familije u Nemačkoj, zapamtile su poneku makedonsku reč, nisu sve zaboravile - kaže Elena.


Njena majka Biljana je presrećna što je zahvaljujući upornosti ćerke pronašla svoju krv. Uskoro planiraju i da se vide uživo.
 

Fejsbuk oglas

Elena je rodbinu na Fejsbuku tražila ovim tekstom: "Moja porodica i ja smo u potrazi za našim izgubljenim rođacima. One su tri sestre: Meri (Aferdita), Merita i Drita. Ono što znamo o njima jeste da se njihov otac zove Habib Jašari sa Kosova. Njihova majka Veca iz Makedonije umrla je 1987. godine, nakon čega se porodica (izuzev Meri) preselila u Nemačku, u Frankfurt. Moja majka je polusestra njihove majke. Na Kosovu su živeli u selu Prekaze Donje kod Srbica, a njihov ujak se zove Naser. Molimo vas da nam pomognete da ih pronađemo."

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.01.2014. 22:21
E ovo u te dobre stvari FB-a ! Ja sam na primer pronašla najbolju školsku drugaricu koju nisam vidjela više od 30 god....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online