Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.08.2017.
18:59
Vestionline, Tanjug A

Evo kako su zapadni mediji videli povlačenje srpskih diplomata iz Makedonije

Zapadne agencije izvestile su danas o diplomatskoj krizi na liniji Skoplje-Beograd, te o povlačenju srpskih diplomata iz Makedonije, prenoseći izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je ta odluka doneta nakon prijema obaveštajnih podataka o "veoma ofanzivnom" delovanju protiv srpskih institucija.

youtube.com/Miloš Serbia
I svetski mediji pišu o krizi na relaciji Beograd - Skoplje

Američka agencija Asošiejted pres prenosi da je celokupno osoblje ambasade Srbije u Skoplju povučeno u Beograd na hitne konsultacije, uz opasku da "taj potez stvara dodatne tenzije u odnosima između dva balkanska suseda".

Ista agencija navodi i da je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da "ne zna koji su razlozi za takvu odluku", ali prenosi i navode makedonskih medija da je Srbija ovakav potez načinila nakon što je Makedonija nagovestila da će podržati još jedan pokušaj Kosova da stekne članstvo u Unesku.

AP podseća da Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova i da nastoji da blokira bilo kakav pokušaj Kosova da se pridruži međunarodnim institucijama.

Takođe podseća da su pre dve godine države članice Uneska tesnom većinom odbacile kandidaturu Kosova za članstvo u toj organizaciji što je, ocenjuje američka agencija, "bila pobeda za Srbiju i njenu saveznicu Rusiju, a udarac za misiju Kosova da stekne globalno priznanje kao država".

AP primećuje i da su odnosi između Srbije i Makedonije napeti otkako je makedonski premijer Zoran Zaev oformio koalicionu vladu sa strankama etničkih Albanaca ovog proleća, skoro šest meseci posle parlamentarnih izbora.

Ocenjuje da Srbija i Rusija podršavaju konzervativnu stranku VMRO-DPMNE bivšeg makedonskog premijera Nikole Grusevskog, i da se Rusija protivi planovima Zaeva o pridruživanju Makedonije NATO-u.

I britanska agencija Rojters prenela je danas da su makedonski mediji povezali odluku Srbije o povlačenju diplomata iz Skoplja na konsultacije, sa navodima da Makedonija namerava da se založi za članstvo Kosova u Unesku.

Rojters podseća da je Makedonija jedna od 114 zemalja, među kojima su i 23 zemlje članice EU, koje su priznale Kosovo, i napominje da članstvo Kosova u UN blokiraju saveznice Srbije - Rusija i Kina.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online