Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 04.01.2012.
23:54
Press A

Dačić se izvinio, ko će sledeći?

Dok jedni tvrde da je prvi čovek SPS-a hrabro postupio, drugi ističu da je to uradio politikantski i u predizborne svrhe. Ipak, većina ne sumnja u Dačićevu iskrenost.

Izvinjenje lidera socijalista Ivice Dačića za greške iz devedesetih, naišlo je na podeljene reakcije političke javnosti. Dok jedni tvrde da je prvi čovek SPS-a hrabro postupio, drugi ističu da je to uradio politikantski i u predizborne svrhe. Ipak, većina ne sumnja u Dačićevu iskrenost.

Ivica Dačić se izvinio za devedesete - neki misle da je to bilo hrabro, a neki da je politički trik
 

Dačič je nedavno prvi put javno priznao da bi njegova partija "mogla da se izvini građanima zbog problema tokom 90-ih godina, jer je za njih delimično odgovorna".Lider SPS-a je rekao i da su problemi iz 90-ih godina, 11 godina posle 5. oktobra, "gotovo isti, pa čak i veći", kao i da greške može da ispravlja samo onaj ko je svestan svojih grešaka.

Proceniće birači

Politički analitičar Neven Cvetićanin kaže da je bez dileme Dačićev gest hrabar.

- Kada jedan partijski lider kritikuje kurs sopstvene partije iz prošlog vremena, to je svakako hrabro. I za pohvalu. Međutim, verovatno je sve to rečeno u funkciji

Todorović: Radikali su ponosni na sve

 

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović tvrdi da radikali imaju jedino razloga da žale, a ne da se izvinjavaju građanima.

- Mi smo ponosni na sve što je iza nas i ne da nemamo razloga da se izvinjavamo nego možemo samo da žalimo što nismo imali priliku da sa pozicije vlasti sprovodimo svoju politiku. Ubeđen sam da bi to doprinelo da se Srbija spase i izvuče iz ove situacije u kojoj se sada nalazi. Izgleda da je sindrom izvinjenja zarazan i da je sa Borisa Tadića prešao na Ivicu Dačića. Građanima Srbije treba da se izvine i svi dosovci, jer su po dolasku na vlast uništili zemlju i doveli narod do prosjačkog štapa.

predizborne kampanje jer takve izjave mogu da prijaju biračima. Dačić je vešt političar i dobro je procenio da bi u ovom trenutku takva izjava mogla da Socijalističku partiju Srbije reši teškog nasleđa. A koliko je on pošten u toj svojoj nameri, proceniće birači na izborima - zaključuje Cvetićanin.

Bivši predsednik Jugoslavije i visoki funkcioner SPS-a Zoran Lilić kaže za Press da nije siguran na šta je lider socijalista konkretno mislio.

- Ako je mislio da se generalno izvinjava zbog devedesetih, onda se ja s tim ne slažem. Jer mnogo toga je u tadašnjoj politici izazvano spolja. Bez obzira šta ko mislio, vredelo je devedesetih zalagati se za celinu zemlje. Ako je Dačić mislio na rat ili na Hag, onda možda i ima mesta izvinjenju. Ali, generalno se izviniti za devedesete ne priliči. Moje je mišljenje da se danas živi mnogo lošije nego tada - komentariše Lilić.

Nekadašnji ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović smatra da istoriju treba prepustiti istoričarima jer će vreme dati najbolje ocene o svim političkim činiocima.

- Ocene koje bi se sada davale o tom periodu ne mogu biti bez politike, odnosno one su politički motivisane. Kao neko ko je živeo u tri ili četiri države, verovatno ne mogu da budem objektivan u odnosu na period u kojem sam imao neke odgovornosti, uglavnom u diplomatiji. Teško je biti objektivan prema sebi - kaže Jovanović za Pres.


Svi da se izvine

Dačićevo izvinjenje prema tumačenju bivšeg visokog funkcionera SPS-a Milorada Vučelića liči na razna izvinjenja predsednika Tadića.

- To je deplasirano i smešno i ne treba mu pridavati preveliki značaj. Niti je Dačić pozvan da se izvinjava za devedesete, niti zbog prošlosti neke partije. On i nije tada bio u središtu politike. Meni njegovo izvinjenje spada u Tadićeve fazone, to su izvinjenja koja daju loše rezultate. Čisto politikantstvo - ocenio je Vučelić. Ipak, on je dodao da je "Dačić iskren čovek, pa se verovatno i iskreno izvinio".

Potpredsednik SPS-a Milutin Mrkonjić ocenio je za Press da je Dačić mlad, pametan i bistar momak, koji kao lider partije zna zašto se izvinio.

- Dačić verovatno vidi zašto je to uradio, ja ne vidim. Meni bi ovi iz DOS-a trebalo da se izvine jer su zakočili sve infrastrukturne projekte - naveo je Mrkonjić.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović procenjuje da bi svi političari mogli da se izvine svojim građanima, s obzirom na razlike između obećanja koja su davali i politike koju sprovode.

- U tom smislu ne mislim da Ivica Dačić ima nešto više razloga da se izvinjava od bilo kog drugog lidera na našoj političkoj sceni - smatra Vukadinović.
 

Hoćete li vi da se izvinite zbog nečega?

 

Jelena Trivan, DS

- Mi smo stranka koja je trpela strašan teror i progone devedesetih, čiji je predsednik ubijen nakon demokratskih promena i mi smo oni koji su delili sudbinu građana i bili smo na njihovoj strani. DS nikada nije bio na strani totalitarizma, već na strani zaštite ljudi i njihovih prava.


Mlađan Dinkić, URS

- Više puta sam rekao da sam spreman da preuzmem odgovornost za sve što sam radio kao ministar u Vladi Srbije. S tim u vezi smatram da je moja najveća greška obećanje da će građani dobiti po 1.000 evra od besplatnih akcija.


Velimir Ilić, NS

- Osećam obavezu da se kao jedan od istaknutih vođa 5. oktobra izvinim svim građanima jer smo dozvolili da na vlast dođe neka ekipa koja je gora od onih koje smo obarali. Izvinjavam se što sam učestvovao u promenama koje su razočarale građane, među njima i mnoge moje prijatelje, pa i mene lično. Ništa se suštinski nije promenilo.


Jorgovanka Tabaković, SNS

- Nisam potpisala nijedan nezakonit dokument, nisam omogućila nijednu spornu privatizaciju, nisam potpisala nijedan otkaz, nikom nisam nanela nepravdu. Meni i mojoj porodici jesu, ali ne tražim izvinjenje jer za mene ona nemaju vrednost. Izvinjenja su postala stvar mode, suštinski važna koliko i ležeran stil oblačenja političara.


Miloš Aligrudić, DSS

- Spreman sam da se izvinim, ali ne vidim da postoji razlog za tako nešto. Sigurno da je moglo i bolje, ali nijedan eventualni propust koji smo imali nije bio plod loše namere.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.01.2012. 01:40
Dacic se doslovno drzi izreke: " Ako zelite uspeti u zivotu, ubijte svoju savest".
Četvrtak 05.01.2012. 01:35
ма треба му веровати ,ал шта би сас оно коферче?
Četvrtak 05.01.2012. 03:41
Iz dnevnika jednog stetnog virusa ( moze da se prenese i na insekte skodljive, kao i na sva ostala dnevna politicka g...): Izvinite sto postojim!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online