Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 04.01.2012.
15:21
Srna A

SPC upozorila na lažnu "australijsku eparhiju"

Mitropolija australijsko-novozelandska Srpske pravoslavne crkve upozorila je da se na internetu pojavilo saopštenje za javnost novoosnovane organizacije pod nazivom "Eparhija za Australiju i Novi Zeland Slobodne Srpske Pravoslavne Crkve" u kojem se na račun SPC iznosi niz "flagrantnih neistina i laži".

Foto: Ilustracija

SPC je saopštila da ta nevladina organizacija nije pravoslavna crkva, niti je u ikakvoj vezi sa bilo kojom priznatom pravoslavnom crkvom u svetu.

"Ova grupa aktivista nevladine organizacije, koja se potpisuje kao nekakva srpska slobodna crkva i eparhija, deo je grčke grupe tzv. `Istinska pravoslavna crkva Grčke`, odnosno njene otcepljene frakcije tzv. `Kiprijanovaca`, koja je nastala iz raskola tzv. Sinoda `Kalistovaca` 1984. godine", saopšteno je iz SPC.

U saopštenju se dodaje da se "njima zatim pridružila i jedna ruska sekta, osnovana 2002. godine - `Ruska istinska pravoslavna crkva', koja se nedavno proslavila skandaloznim pokušajem `kanonizacije` Mitropolita Germogena, tobožnjeg prvojerarha ustaške tvorevine tzv. `Hrvatske pravoslavne crkve`".

SPC je navela da je Jovica Nikić, negdašnji iguman Sofronije (Nikić), koji se u saopštenju sa navodnog "Svesrpskog svetosavskog crkveno-narodnog sabora Slobodne Srpske Pravoslavne Crkve", spominje kao "administrator Eparhije", raščinjen i razmonašen 2009. godine, kada je napustio monaštvo, pogazio monaški zavet i pobegao iz manastira Glogovac, u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj na Filipine.

"Ti i takvi `čuvari i branitelji istine`, u takvom broju, pokušavaju sada krijući se iza praznih floskula, beživotnih prideva i navodnih veza sa organizacijom bivšeg vladike Artemija, da se predstave kao nekakva Crkva; ni manje ni više nego kao Srpska i Pravoslavna, no svakako slobodna", navedeno je u saopštenju Mitropolije australijsko-novozelandske.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.01.2012. 15:40
Тварно би требало Неко да испита шта је све лажно у Српској Правослваној Цркви! Досадили су више и Богу и народу са својим аферама и сл. па се прост човек запита верују ли многи међу Епископима у Бога или не? Много тога је очигледно труло не само у држави но и у Цркви данској (данашњој да не буде забуне). Превише прашине бацају Народу и они у очи тако да многе ствари пролазе испод жита. Према потреби сипају се оптужбе свих против сваког, а валидних пресуда нема па нема. Пре свега мислим на оптужбе око финансијских малверзација пред државним, бар по имену, судовима. Стиче се утисак да ЕУфорија кроји капу и међу Епископима па ко се у то не уклапа оде главчке из СПЦ без обзира на чин и године!
Sreda 04.01.2012. 15:53
Ekumenisti u SPC se mnogo trude za uniju sa papigom...nesto su ustavili halabuku oko papinog dolaska u Nis 2013.g. verovatno cekaju da se "bura" malo stisa. Svi SRBi koji nisu za uniju sa papigom u Rimu, oznacavaju se kojekakvim sektasima.... Samo jeprava i "istinska" SPS ona u Au gde se Mirko Dobrijevic pojaqvljuje na freskama kao "svetitelj" jer je donio novi crkveni ustav,kojim su sve pravoslavne crkve u Au u njegovom vlasnistvu...Sinod SPC mogao bi nas vernike da postedi ovakvih dezinformacija bar uoci VELIKI PRAZNIKA. Zasto je problem, ako neko smatra Vladiku Artemija casnim i postenim??? Gospod nas Isus Hrist nam je dao slobodu i sami sebi da odaberemo put kojim cemo ici..
Sreda 04.01.2012. 17:07
Za ove navedene likove ne bih mogao da se izjasnim niti o njihovom liku, niti delu, ali zato sto se pak tice Vladike Artemija to je vec diskutabilno. Jedino je sigurno, a to je da smeta podobnom patrijarhu i njemu slicnim ekumenistima koji bi rado da ljube ruku papi i pozivaju ga u posetu u Srbiju. Iste te koji su Stepinca hrvatskog krvnika problasili za "blazenog"?! I koji vekovima zagovaraju ili pokatolicenje ili istrebljenje Srba. Takva vlada, takav patrijarh a svi ostali su "nemodobni" koako su ih oznacavale njihove americke gazde koji su odlucivali o izboru.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online