Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 04.01.2012.
07:42
Večernje novosti A

"Evropa greši prema Srbiji"

“Odluka Evropskog saveta da se Srbiji ne dodeli status kandidata u decembru bila je apsolutno pogrešna. Nije kasno da se stvari isprave u martu, ali bilo bi mnogo bolje, a pogotovo bi to bio značajan podsticaj za sveukupnu situaciju u Srbiji i na zapadnom Balkanu, da je Beograd već načinio naredni korak u integracijama“, poručuje u intervjuu za beogradske “Novosti“ Franc Šausberger, direktor Instituta evropskih regiona iz Salcburga i doskorašnji izvestilac Komiteta regiona EU za zapadni Balkan.

Franc Šausberger: Nemačka je pogrešila insistirajući u decembru da se Srbiji ne dodeli status kandidata
 

On smatra da je decembarska odluka vrha EU otežala situaciju u Srbiji, da ide naruku protivnicima evropskog puta naše zemlje, dok su i proevropske snage i partije razočarane potezima Brisela.


- Nadam se da će ključne političke figure EU to uvideti do sledećeg okupljanja krajem februara i početkom marta. I da će preovladati svest da zaustavljanjem Srbije u integracijama EU radi protiv same sebe.


Beograd upire prst u Nemačku, koja Srbiji ispostavlja neprihvatljive zahteve u vezi sa Kosovom, kao glavnog krivca za zastoj na evropskom putu..
.

- Nemačka je pogrešila insistirajući u decembru da se Srbiji ne dodeli status kandidata. Iskreno, ne mogu da razumem zašto kancelarka Angela Merkel toliko tvrdo drži ovu liniju. Bio sam u Srbiji neposredno pošto je ona posetila Beograd i bio sam veoma iznenađen izjavama i porukama koje je tom prilikom poslala. A video sam i da su građani Srbije bili veoma razočarani njenim stavom, jer je Srbija učinila zaista mnogo pozitivnih stvari u prethodnom periodu. Većina evropskih zemalja je za to da se Srbiji dodeli status kandidata. Ali, pozicija Nemačke je 9. decembra bila veoma jaka, a zbog ekonomske krize u Evropi ostali su, nažalost, mogli samo da je prate.


Stvari i dalje ne deluju nimalo optimistički po Srbiju. Ima li šanse da zvanični Berlin promeni pozicije u narednih nekoliko nedelja?

- Nadam se, i zbog Srbije i zbog EU. Očekujem da u februaru i martu bude donesena pozitivna odluka. Srbija u narednom periodu, kroz diplomatsku ofanzivu, trebalo bi da pokuša da ubedi Nemačku i one države članice koje možda još imaju nekih sumnji, da ste u prošlosti načinili mnogo dobrih koraka. Za dešavanja na severu Kosova nisu odgovorni samo Srbi i Beograd, već i Priština. Ali, međunarodna zajednica najčešće krivi samo jednu stranu - srpsku. Problem je što Merkelova i njeni najbliži savetnici ne poznaju dovoljno unutrašnje prilike u Srbiji. Srbija mora da pronađe podršku u što više država za pozitivnu odluku o kandidaturi, jer time rastu šanse da te zemlje-članice ubede Nemačku da ovaj korak treba da bude načinjen.
 

Kosovski Dejton nije realan

Beograd predlaže organizovanje međunarodne konferencije o Kosovu. Da li će EU na to pristati?

- Mislim da to nije realno. A i pitanje je šta bi to donelo Srbiji. Mnogo je bolje da Priština i Beograd sami između sebe razreše što više pitanja.

Merkelova kao uslov za status postavlja povlačenje Srbije iz institucija na severu, što je za nas neprihvatljivo. Kako pronaći rešenje?

- Pravi put je nastavak dijaloga sa Prištinom. Srbija se ne može potpuno povući iz institucija, to je nemoguće, a pogotovo to nije realno uraditi naglo, preko noći. Trebalo bi nastaviti pregovore i rešavati jedno po jedno otvoreno pitanje. Ponavljam, Srbija je u poslednje dve-tri godine uradila mnogo i pogrešan je način EU, koja stalno govori - u redu, ispunili ste jedan zahtev, evo vam sledeći, i tako stalno. Veoma su važni i diplomatski kontakti, jer u mnogim zemljama nemaju pravu sliku o tome šta se dešava u Srbiji i na Kosovu.


Predsednik Tadić je rekao da se iza zahteva za pronalaženje rešenja za učešće Prištine u regionalnim forumima krio zahtev za odustajanje od Rezolucije 1244 SB i za implicitno priznanje Kosova. Da li se od Srbije očekuje da prizna nezavisnost pre nego što se priključi EU ili možda već u ovoj fazi integracija?

- Jedna stvar je status kandidata, a druga priključenje. Za članstvo se mora postići rešenje za Kosovo, to je jasno. Ali, prvi korak je status kandidata i datum za početak pregovora sa EU i za to nije neophodno imati rešenje. Ključno je da Srbija ostane opredeljena za dijalog sa Prištinom. Po meni, rešenje problema je u specijalnom statusu za sever Kosova, koji bi do detalja razradile dve strane, ugledajući se na modele koji već postoje u svetu.


Očekujete li nove tenzije na severu Pokrajine, kako se bude bližila martovska odluka Evropskog saveta?

- Nažalost, mislim da neke provokacije od strane Albanaca i vlasti u Prištini nisu isključene. Mogu samo da se nadam da će Srbi sa severa ostati uzdržani i da neće odgovarati na te provokacije.


Ima li Priština podršku onih zemalja iz EU koje su zakočile naše evropske integracije za jednostrane akcije na severu? Greši li Brisel što ne izvrši jači pritisak na kosovske vlasti da budu kooperativnije u dijalogu?

- Bilo bi mnogo bolje kada bi evropske zemlje imale jednak odnos prema obema stranama, što sada nije slučaj. To bi doprinelo i bržem napretku u dijalogu. Srbija je u goroj situaciji od Prištine, ima gori tretman. To mora da se promeni.


Kakav razvoj situacije očekujete, i na severu Kosova i u Srbiji, ukoliko ni u martu ne dobijemo kandidaturu?

- U tom slučaju Evropa mora da bude svesna da rezultati narednih izbora neće biti u interesu EU. Ljudi su razočarani. Snage koje su protiv Evrope, ruski orijentisane ojačaće. To nije ni u interesu Srbije, a ni same EU.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.01.2012. 07:49
Videli da im sargarepa i motka tehnika propada, da narod moze da bude jedno vreme naivan.BRIKS raste, ovi propadaju. Sad zure, ALI NE RADI SRBA I SRBIJE VEC RADI SEBE.Ambasadori i izdajnicka go...a bez Srbije imaju jedno VELIKO NISTA NA BALKANU. Zile kucavice -gas i nafta idu preko Balkana.Rusiji treba Srbija i zato treba da joj se pomogne da se vrati u igru, jer Ameri ce da isprde svoje uskoro na BI.
Sreda 04.01.2012. 09:52
ЕУ не греши у својој политици према Србији, напротив апсолутно је доследна себи када је Србија у питању. Та њена доследност би Србији много више користила одо овог додворавања и добровољног слепила према ЕУ које спроводе наши властодршци. ЕУ жели покорне народе а не стварно економски стабилне државе, пример из нашег окружења Румунија, Бугарска или на северу Естонија...Са гладним и жедним народом се лако манипулише нарочито ако га заслепе обећањима о земљи дембелији! Осим тога ЕУ, бар када смо ми у питању, користи сваку прилику да оне земље које су Хитлеру биле миле оправда и награди за верност свом историјском памћењу. ЕУ не греши, Они знају шта раде и желе-да нам сломе врат у сваком погледу
Sreda 04.01.2012. 09:41
ja samo ne znam sta ce Srbija u toj Evropi, a jos se ona raspada, e jesmo naopak narod pa to je strasno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online