Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 03.01.2012.
23:44
Srna A

Svi da ubede Nemačku da popusti

Srpski državni vrh pokrenuo je diplomatsku ofanzivu s ciljem da što više država pokuša da ubedi Nemačku da odblokira evrointegracije Srbije, pišu beogradski mediji.

Srpski državni vrh pokrenuo je diplomatsku ofanzivu s ciljem da što više država pokuša da ubedi Nemačku da odblokira evrointegracije Srbije: Angela Merkel
 

Naredne nedelje biće ključne za nastavak evropskih integracija, a odluka vrha EU na martovskom samitu u velikoj meri zavisiće od diplomatske ofanzive Srbije.


"Večernje novosti" saznaju da je srpski državni vrh odmah posle odluke Evropskog saveta, 9. decembra, započeo intenzivnu, svakodnevnu komunikaciju sa zvaničnicima najuticajnijih evropskih država, koja nije prekidana ni tokom novogodišnjih praznika.

Prvi obrisi odluke 30. januara?

Evropski lideri će se pre marta okupiti u Briselu još jednom, na vanredno zakazanom samitu 30. januara. Glavna tema je ekonomska kriza i spasavanje evra, ali je moguće da se prvi obrisi martovske odluke o našoj kandidaturi formulišu već tada, tvrde izvori „Novosti“ bliski vrhu briselske diplomatije.

Napori Srbije posebno su usmereni na okupljanje širokog savezničkog fronta u EU, kako bi što veći broj država članica pokušao da nagovori Nemačku da popusti u držanju tvrde linije kada je reč o statusu kandidata.

Predstavnici vlasti u Beogradu stalno su na vezi sa najbližim saradnicima nemačke kancelarke Angele Merkel, a cilj je da se zvanični Berlin uveri da to što su pojedini zahtevi, pre svega oko odustajanja od Rezolucije 1244 u pronalaženju rešenja za regionalne forume, neprihvatljivi za Srbiju, ne znači da ona nije spremna da dalje traga za rešenjima kosovskog pitanja, navodi beogradski dnevnik.

Srbija vs. Nemačka (ili-ko je uz koga?)

Srbija se posebno uzda u pomoć nekoliko evropskih država, pre svega Francuske, a na njenoj strani su, između ostalih, i Švedska, Italija, Grčka, Slovenija, Kipar, Španija, Slovačka, Češka, Španija, Danska, koja je od 1. januara preuzela predsedavanje EU.

Na strani Nemačke su Velika Britanija i Austrija, koje nisu tako tvrde u uslovljavanju evropskog puta Srbije rešavanjem otvorenih kosovskih pitanja.

Merkelova Tadiću: Uhapsite 200 tajkuna!

Da li se stvari za Srbiju pomeraju sa mrtve tačke moglo bi da bude poznato već posle 9. januara, kada se u Berlinu sastaju fancuski predsednik Nikola Sarkozi i nemački kancelar Angela Merkel, a očekuje se da se na marginama sastanaka nađu i pitanja proširenja EU, pre svega dodeljivanje kandidature Srbiji.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.01.2012. 00:16
Ма кад Грчка, Кипар, Чешка, Словачка или Словенија заврну руку Ангели има да цвилне тако горко да ће нас убацити у Сојуз још пре пролећа. Добро је што у понеким ЕУ земљама у фотељама седе педери и лезбаче тако да још и имате шансе. Да су у питању родитељи деце која болују од ретких болести, не верујем да би вам се тако ружичасто писало...
Sreda 04.01.2012. 00:50
Ovako samo Srbi mogu da rade,I to Srbima.Baba mani se toga posla nego gledaj kako da pomognes.Mi smo svi Baba Merkel na kraju krajeva isti narod "srbi".Ona bi to morala da razumije,vise je krajnje vrijeme!!!Wake up Baba Merkel,wake up.Dr.Prof. Jovan Deretic bi trebao da se baci vise prema Nijemcima I da I'm predoci ove cinjenice.On mora da ulozi vise truda I posla da napravi jednu pravu sliku o narodima,da probudi svijest Njemaca.
Sreda 04.01.2012. 01:03
Ko nevidi u njoj "srpkinju" taj ili je corav ili nije od srpskog roda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online