Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 30.12.2011.
00:38
Večernje novosti A

Sever Kosova ne sluša Beograd

Srbi sa severa Kosova i Metohije zaokružiće na referendumu 14. i 15. februara da li prihvataju institucije takozvane republike Kosovo, bez obzira na apele zvaničnog Beograda da se od tog glasanja odustane i upozorenja dela stručne javnosti da je takvo izjašnjavanje nezakonito.

Lideri opština sa severa KiM rešeni su da održe referendum na Sretenje

Argument zvaničnika Vlade Srbije je da je referendum bespotreban, jer ni država ne prihvata prištinske institucije, da je politički štetan, jer nije u koordinaciji sa zvaničnom politikom, kao i da za njega nema pravnog osnova.


Iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka odgovaraju da je izjašnjavanje građana u njihovom najboljem interesu i da je pravno utemeljeno.


Četvrta opština Leposavić zakazala je sednicu skupštine za 4. januar na kojoj će se doneti konačna odluka o referendumu. Predsednik te opštine Branko Ninić (DS) izjavio je u četvrtak da u Ustavu jasno piše da je Kosovo deo Srbije i da je zato referendum nepotreban.


- Srbi na severu Kosova veruju srpskim, a ne kosovskim institucijama. Referendum bi bio gubljenje vremena na dokazivanje dokazanog - rekao je Ninić.


Referendum sigurno u tri opštine

Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica rekao je za ”Novosti” da će referendum biti održan u tri opštine koje su to odlučile, kako god da prelome u Leposaviću:


- Siguran sam da će nam se pridružiti i ta opština, jer su socijalisti otvoreno rekli da će glasati za referendum, a verujem i da će odbornici DS postupiti na isti način.


Posle poziva šefa pregovaračkog tima Borka Stefanovića da se proveri legalnost referenduma, u četvrtak se oglasio i bivši sudija Ustavnog suda Slobodan Vučetić:


- Najavljeni referendum u opštinama na severu KiM pravno nije utemeljen, pošto postavljeno pitanje ima državni karakter i ne spada u nadležnost lokalnih samouprava. Takav referendum neće imati ni pravni osnov, pa ni obavezujuću snagu.


Pravo na osnovu Ustava

Prvi čovek Kosovske Mitrovice poziva Vučetića i sve koji tvrde da je referendum neutemeljen da podnesu Ustavnom sudu zahtev za ocenu njegove ustavnosti:


- U suštini našeg pitanja je dilema da li građani hoće albansku i srpsku lokalnu samoupravu. To je u punoj nadležnosti građana i pravo na referendum imaju na osnovu Ustava, Zakona o referendumu i Zakona o lokalnoj samoupravi. Neustavne su uredbe o Stefanovićevim sporazumima koje usvaja Vlada. Ako Ustavni sud odluči da je naš referendum nezakonit, stavićemo ga van snage - rekao nam je Pantić.


Odbornici Građanske inicijative, koju u Kosovskoj Mitrovici predvodi državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović, kritikovali su odluku o raspisivanju referenduma.


- To smanjuje manevarski prostor Srbije u budućim odnosima sa EU. Ne sporimo legitimitet Skupštine opštine da raspiše referendum, ali smatramo da bez koordinacije sa organima države Srbije takva odluka može da produbi razlike koje su vidljive između Srba na severu KiM i njihovih sunarodnika koji žive južno od reke Ibar - navode odbornici Građanske inicijative. 

Većina mora da zaokruži

Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa:

* Skupština jedinice lokalne samouprave može na sopstvenu inicijativu da raspiše referendum o pitanjima iz svoje nadležnosti.

* Odluka na referendumu je doneta ako je izglasa većina građana, pod uslovom da je glasalo više od polovine ukupnog broja građana.

* Odluka na referendumu je obavezna, a Skupština opštine je ne može staviti van snage, niti menjati njenu suštinu godinu dana od donošenja odluke.

POVEZANE VESTI

Petak 30.12.2011. 00:45
dokle ide bezobrazluk "zvaničnog" beograda? jel to uopšte moguće? Pa zar ovi banditi stvarno misle da su nam BAŠ svima svrake mozak popile? hoće da izdaju, pa to je... sad je problem što Srbi NEĆE da ih poslušaju... i ne treba! sramno je ko sve, danas nosi Srbsko ime... SRAMNO...
Petak 30.12.2011. 01:09
Народ је на бранику отаџбине! Напред у славу народе мој часни!
Petak 30.12.2011. 06:26
Dokle ce ovi srpski tragikomicari poput Ivanovica i ostalih da sire lazi i neistine, zar toliko vrede da ih svaka vlast placa, malo srpska (sekretar) malo siptarska ( ministar) Po njima sve je nezakonito samo njihovi pregovori su po Ustavu Srbije Umesto da se bore da spasavaju i srbe juzno od Ibra oni nas ubedjuju kako je njima dobro, situacija na Kosovu idealna, samo im posao kvari sever.Kakvo je ovo mentalno silovanje naroda Kosova da prihvate Tacijev rezim. Kome vise nije jasno da narod Kosova hoce da ostane u Srbiji a ne u velikoj Albaniji. Ako necete da im pomognete onda nemojte da im stajete na muku. Sikter bando.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online