Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 28.12.2011.
09:50
Pressonline A

Za samo dve nedelje četiri majke ostavile svoje bebe u porodilištu

U prvoj nedelji ovog meseca majke su se još pre prvog dojenja odrekle svoja dva dečaka. U sledećoj nedelji napuštene su ostale dve devojčice. Neke majke nisu želele čak ni da vide svoju decu. Lekari su bili u šoku.

Foto: Ilustracija
 

Nada Jeftić, socijalni radnik kragujevačkog kliničkog centra, objašnjava da za deset godina rada nije imala ovoliko napuštenih beba i da žene nikada nisu bile odlučnije u nameri da bebu ostave.

Jedno dete kod hranitelja

Jedna od četiri napuštene bebe iz Kliničkog centra prebačena je u hraniteljsku porodicu. Tri bebe su još na Pedijatrijskoj klinici. Bebe sa posebnim potrebama, međutim, imaju još tužniju sudbinu jer njih, kako se pokazalo, malo koji hranitelj želi da primi, a usvojitelji još ređe.

- Sve koje su pre porođaja rekle da dete neće odneti kući, pri tome su i ostale, osim jedne majke. One su odluku donele mnogo pre porođaja, sa detetom su se rastale još dok je ono bilo u njima. Nisu plakale u razgovoru sa mnom, nisu se predomišljale.

Nikada me niko, ipak, neće ubediti da one nemaju emocije prema rođenoj deci. Većina ovih žena ubeđena je u stvari da nema šta da ponudi svojoj deci. Napuštaju ih iz beznađa ubeđene da će im negde drugde biti lepše nego sa njima - kaže Jeftićeva.

Ona navodi i da se u poslednjoj deceniji mnogo toga promenilo i da većina majki koje ostavljaju decu nisu više mlade već razvedene žene.

- Dve trećine žena koje su bebe ostavile u porodilištu je razvedeno. One su ostale u drugom stanju u nekoj vezi posle razvoda. Imaju prosečno od 25 do 40 godina, neke imaju decu iz prvog braka. Pretpostavljam da te žene nisu imale iste planove kao njihovi partneri, da su se nadale da će ta veza i trudnoća biti krunisani brakom. Najčešće bi tek u poodmakloj trudnoći shvatile da su u zabludi, da partner nije hteo porodicu sa njima - kaže naša sagovornica.

Ona, međutim, kao najvažniju ističe činjenicu da su gotovo sve te žene bile nezaposlene.

- Bilo je tu žena i sa srednjom školskom spremom i fakultetski obrazovanih, ali sve su bile bez posla. Mislim da bi ipak prigrlile decu kad bi ih neko zaposlio - kaže Jeftićeva.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.12.2011. 12:01
Jadne male bebice...da li moze neko ko ih prihvati da ih voli vise od majke?...bez obzira na bolji zivot koji im pruze...Ne znam i ne smem da zamisljam koliki j eto ocaj kad se moras odvojiti od deteta...znam da ima dosta njih koje bi decu volele da imaju ali ne mogu a rode se kod onih koji ne misle pre toga kako ce i od cega da ih izdrzavaju...
Sreda 28.12.2011. 12:02
Ma kome je danas lako?Ko se ne bori za opstanak?Ovako nesto mogu da urade samo poremecene osobe!!Imajuci u vidu da su bioloski roditelji poremeceni,mozda je za bebe i bolje da budu u okruzenju normalnih ljudi...
Sreda 28.12.2011. 11:28
zalosno je sto partneri nisu hteli tu decu,neke su verovatno putem ucene pokusale navesti muskarce da ih ozene,zato je najbolje resenje kad zapocnes vezu sa nekim otvoreno reci da li si za ozbiljnije zabavljanje ili provod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online