Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 27.12.2011.
14:21
Blic A

Numizmatičari poludeli za "feleričnom" novčanicom

Nedavno predstavljena nova srpska novčanica od 2.000 dinara, prema tvrdnjama numizmatičara, zbog neobičnog izgleda je postala veoma tražen eksponat među kolekcionarima u Evropi.

Milutin Milanković neuobičajen i tražen

Numizmatičari koji su pregledali više od hiljadu novčanica koje su korišćene u poslednjih 150 godina, kažu da ni na jednoj nisu našli da je lik osobe potpuno okrenut državnim obeležjima, i da gleda van novčanice kao što je to slučaj sa likom našeg naučnika Milutina Milankovića na apoenu od 2.000 dinara. Ipak, u Narodnoj banci Srbije kažu da to nije tačno i da novčanica neće biti povučena iz upotrebe.

"Ceo dan me zovu iz zemalja bivše Jugoslavije, inostranstva, svi hoće da imaju novu novčanicu. Nove pare su uvek interesantne, ali ne ovoliko. Pošto postoji mogućnost da se novčanica od 2.000 dinara sa likom Milutina Milankovića povuče, interesovanje je mnogo veće. Kada bih sada imao hiljadu komada, verujem da bi ih sve razdelio", kaže Zoran Ilić, predsednik Srpskog numizmatičkog društva.


Ilić, međutim, nije mogao da kaže kolika bi vrednost te novčanice mogla da bude na numizmatičkom tržištu.

"To veoma teško možemo da utvrdimo. Mi smo siromašna zemlja, a naše retkosti se prodaju za male pare. Vrednost će zavisiti pre svega od toga koliko se novčanica pusti u opticaj. Što ih bude manje, biće veća cena", kaže Ilić.

On dodaje da prilikom ove novčanice nije napravljena greška, ali sasvim sigurno nije ispoštovana uobičajena praksa. Kaže da posle prvih spekulacija da bi zbog toga moglo da se desi da novčanica, koja bi trebalo u opticaj da bude puštena 30. decembra, uopšte i ne uđe u upotrebu, ili da vrlo brzo bude povučena, nastala prava pomamam za njom.

NBS, međutim, tvrdi da ne postoje bilo kakvi domaći, ili međunarodni, standardi koji upućuju na to da portret mora biti okrenut ka sredini ili ka grbu države.

Utorak 27.12.2011. 14:31
A sta je sa novcanicom od 1000 dinara, gde je Djordje Vajfert? I on je okrenut ledjima isto kao Milutin Milankovic, jedino sto gleda u nas, a ne sa strane.
Utorak 27.12.2011. 17:55
Ja kako vidim na ovoj novcanici nemaju obiljezja drzave Srbije samo obiljezja Narodne Banke Srbije,sto znaci da je tim obiljezijma covijek okrenuo ledja. Ima covijek i pravo nisu bolje ni zasluzili !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online