Utorak 27.12.2011.
14:21
Blic

Numizmatičari poludeli za "feleričnom" novčanicom

Milutin Milanković neuobičajen i tražen

Numizmatičari koji su pregledali više od hiljadu novčanica koje su korišćene u poslednjih 150 godina, kažu da ni na jednoj nisu našli da je lik osobe potpuno okrenut državnim obeležjima, i da gleda van novčanice kao što je to slučaj sa likom našeg naučnika Milutina Milankovića na apoenu od 2.000 dinara. Ipak, u Narodnoj banci Srbije kažu da to nije tačno i da novčanica neće biti povučena iz upotrebe.

"Ceo dan me zovu iz zemalja bivše Jugoslavije, inostranstva, svi hoće da imaju novu novčanicu. Nove pare su uvek interesantne, ali ne ovoliko. Pošto postoji mogućnost da se novčanica od 2.000 dinara sa likom Milutina Milankovića povuče, interesovanje je mnogo veće. Kada bih sada imao hiljadu komada, verujem da bi ih sve razdelio", kaže Zoran Ilić, predsednik Srpskog numizmatičkog društva.


Ilić, međutim, nije mogao da kaže kolika bi vrednost te novčanice mogla da bude na numizmatičkom tržištu.

"To veoma teško možemo da utvrdimo. Mi smo siromašna zemlja, a naše retkosti se prodaju za male pare. Vrednost će zavisiti pre svega od toga koliko se novčanica pusti u opticaj. Što ih bude manje, biće veća cena", kaže Ilić.

On dodaje da prilikom ove novčanice nije napravljena greška, ali sasvim sigurno nije ispoštovana uobičajena praksa. Kaže da posle prvih spekulacija da bi zbog toga moglo da se desi da novčanica, koja bi trebalo u opticaj da bude puštena 30. decembra, uopšte i ne uđe u upotrebu, ili da vrlo brzo bude povučena, nastala prava pomamam za njom.

NBS, međutim, tvrdi da ne postoje bilo kakvi domaći, ili međunarodni, standardi koji upućuju na to da portret mora biti okrenut ka sredini ili ka grbu države.

2024 © - Vesti online