Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 26.12.2011.
17:06
Beta A

Šta predviđa Uredba o prelazima

Uredba o kontroli prelaska administrativne linije sa Kosovom i Metohijom objavljena je u novom Službenom glasniku Srbije. Tom Uredbom propisuju se uslovi za prelazak preko administrativne linije, kretanje i boravak na toj liniji i mere koje se mogu preduzeti protiv onih koji krše taj akt Vlade Srbije.

Administrativni prelaz Jarinje
 

Evo šta sve propisuje uredba:

*Prelazak administrativne linije dozvoljen je na sledećim mestima: Depce - opština Preševo, Končulj - opština Bujanovac, Dobrosin - opština Bujanovac, Breznica - opština Bujanovac, Muhovac – opština Bujanovac, Medevce - opština Medveđa, Sponce - opština Medveđa, Merdare - opština Kuršumlija, Rudnica - opština Raška, Tabalije - Novi Pazar, Vučja Lokva - Odojević, grad Novi Pazar.

*Poslove kontrole na administrativnom prelazu vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova, a po potrebi, Ministarstvo finansija, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i drugi organi državne uprave.

*Način obavljanja kontrole iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova propisuje ministar.

*Prelazak linije izvan određenih mesta dozvoljen je samo uz odobrenje nadležnog organa i u slučaju više sile.

*Osobe koje su administrativnu liniju prešle u slučaju više sile dužne su da o tome, bez odlaganja, odnosno odmah po prestanku razloga koji su uslovili takav način prelaska, obaveste nadležnu policijsku upravu.

*Ako postoji opravdan interes koji nije u suprotnosti sa razlozima bezbednosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno nadležna policijska uprava može, uz saglasnost sa nadležnim organom, na zahtev grupe lica ili pojedinca, izdati dozvolu za prelazak administrativne linije izvan administrativnog prelaza.

*Građanima sa Kosova i Metohije, koji poseduju identifikaciona dokumenta izdata od privremenih institucija u Prištini, prilikom prelaska administrativne linije i prelaska državne granice i ulaska u Srbiju, izdaje se Dokument o ulasku i izlasku, koji važi najduže 15 dana.

*Maloletnim licima Dokument o ulasku i izlasku izdaje se na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih i fotografije.

*Dokument o ulasku i izlasku izdaje se na administrativnim prelazima i graničnim prelazima koje odredi ministar unutrašnjih poslova.

*Dokument o ulasku i izlasku sadrži podatke o licu, vozilu i uslovima za upravljanje motornim vozilom i u njega se utiskuje za to posebno namenjen pečat.

*Građanin koji izgubi Dokument o ulasku i izlasku dužan je da to odmah prijavi, o čemu se izdaje potvrda na posebnom obrascu.

*Osobi koja upravlja vozilom sa registarskim tablicama izdatim od privremenih institucija u Prištini (RKS tablice), izdaju se tablice za privremeno označavanje vozila i potvrda o njihovom korišćenju.

*Dokument o ulasku i izlasku, tablice za privremeno označavanje vozila i potvrdu o njihovom korišćenju izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

*U Uredbi se navodi i da, ako to zahtevaju razlozi bezbednosti, Vlada Srbije može da zabrani ili ograniči plovidbu, lov, ribolov, prelet vazduhoplova, kretanje, zadržavanje i nastanjivanje na određenim delovima Srbije uz administrativnu liniju.

*Uredbom su predviđene i novčane kazne za one koji prekrše režim na administrativnim prelazima.

*Najviše kazne, od 100.000 do 1.000.000 dinara, predviđene su za one koji bez saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova grade ili postavljaju objekte, instalacije, opremu i uređaje na administrativnom prelazu.

*Novčanom kaznom od 15.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje pređe ili pokuša da pređe administrativnu liniju van mesta određenog za prelazak administrativne linije sa jednim ili više lica, navodi se u Uredbi koju je potpisao zamenik premijera Ivica Dačić.

Uredba je stupila na snagu danas. A preko Končulja su danas, 26. decembra prešla dva vozila sa RSK tablicama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.12.2011. 19:13
Ne, ne, ne , ne , ne , ne , ne mogu da poverujem da sam ovo doziveo! IZDAJNICI - da Bog da, da vam se zatre i seme i pleme !!
Ponedeljak 26.12.2011. 21:21
evo šta predvidja ustav Srbije u ovoj situaciji: -odmah uvesti vanredno stanje -pohapsiti sve koji su učestvovali u najgrubljem kršenju ustava ,potpisujući sporazum sa šiptarima o formalnom i pravnom priznanju aneksije odnosno prodaje teritorije Kosova i Metohije -oduzeti im kompletnu imovinu i pristupiti momentalnom procesuiranju pred vojnim sudom ,za čin izdaje -momentalno se onbračunati sa domaćim kriminalcima za pljačku u procesu privatizacije uz oduzimanje sve imovine i gradjanskih prava -raspisati referenduma o prekidu ili nastavku pregovora o pridruživanju sa EU
Ponedeljak 26.12.2011. 22:31
Какве црне уредбе. Срам вас било. А шта је за Законом и Уставом Србије? То је признање да Србија није држава. Господе заштити нас од ових велеиздајника !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online