Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.01.2010.
20:31
Vestionline A

Jeremić: I ulazak u EU i očuvanje KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas, na otvaranju dvodnevne ambasadorske konferencije u Beogradu, da se spoljnopolitički prioriteti Srbije u ovoj godini neće menjati i da najznačajniji ciljevi ostaju ulazak Srbije u EU i odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji.

Jeremiće je rekao da je 2009. bila godina izazova i da će zadatak srpskih diplomata u ovoj godini biti ne samo da drže uspehe postignute u prethodnoj, već i da ih uvećaju u 2010.

On je, pored napretka države ka članstvu u EU i odbrani suvereniteta na Kosovu i Metohiji, kao prioritete istakao i razvijanje dobrosusedske saradnje u regionu zapadnog Balkana, kao i razvijanje ekonomske diplomatije u vremenu kada postoji svetska ekonomska kriza.

Jeremić je rekao da četiri stuba srpske spoljne politike ostaju Brisel, Moskva, Peking i Vašington.

Ministar Spoljnih poslova Vuk Jeremić

"Prvi stub je Brisel, glavni grad EU, kojoj želimo da pristupimo što je pre moguće, dok sa Moskvom delimo istorijsko partnerstvo, a danas je Rusija i naš saveznik u miroljubivoj odbrani teritorijalnog integriteta", kazao je srpski šef diplomatije.

On je rekao da je treći spoljnopolitički stub Srbije Peking sa kojim smo uspostavili strateško partnerstvo, dok je kao četvrti, ali ne i poslednji naveo Vašington koga je označio kao ključnog igrača na svetskoj sceni i zapadnom Balkanu.

Govoreći o agendi 2014, Jeremić je istakao da veruje da "obećanje napravljeno u Solunu može da bude ispunjeno u Atini 2014."

"Ovo je nesumnjivo ambiciozno, ali Srbija je uverena da je to ostvarivo", rekao je Jeremić, povodom ideje Grčke da Srbija uđe u EU 2014. godine.

Grčki šef diplomatije Jorgos Papandreu

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić rekao je danas da je za Srbiju najvažniji sused BiH, čija je stabilnost i prosperitet ključna za zapadni Balkan.

Jeremić je na ambasadorskoj konferenciji u Beogradu, kojoj je prisustvovao i grčki šef diplomatije i premijer Grčke Jorgos Papandreu, rekao da će Srbija nastaviti da ohrabruje predstavnike sva tri konstitutivna naroda u BiH da postignu saglasnost oko neophodnih reformi, koje će ubrzati put BiH ka EU.

On je jasno ponovio da će Srbija podržati bilo koji dogovor prihatljiv za sve strane u BiH, ističući potrebu za pragmatizmom i kompromisom.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu ocenio je danas da je budućnost Srbije i Zapadnog Balkana u evropskoj porodici narodai i poručio da će Grčka na tom putu biti najvažniji oslonac i prijatelj Srbiji.

Grčka želi da bude motor i pokretač Agende 2014, rekao je Papandreu na Ambasadorskoj konferenciji u Beogradu, precizirajući da je 2014. ciljna godina u kojoj bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da postanu članice Evropske unije.


Šef grčke diplomatije Jorgos Papandreu izrazio je nadu da će 2010. godina doneti sistematski napredak Srbije i celog zapadnog Balkana na putu ka EU, jer je dosta postignuto na putu evropskih integracija.

Obraćajući se na ambasadorskoj konferenciji u Beogradu, Papandreu je rekao da region treba da uzme sudbinu u svoje ruke i da sam sebi pomogne zajedničkim projektima u energetici, infrastrukturi, uspostavljanju liderstva u ekologiji, odnosno zelenoj ekonomiji.

On je dodao da Evropa ne sme da osporava Srbima evropsku budućnost, niti da ima predrasude prema Srbima, navodeći da je budućnost zapadog Balkana u EU.

Srbija i Grčka su istorijski partneri i prijatelji, ocenio je večeras predsednik Srbije Boris Tadić, posle razgovora sa premijerom Grčke Jorgosom Papandreuom, kojem je zahvalio na podršci u procesu evropskih integracija.

Predsednik Srbije Boris Tadić

"Od Papandreua smo dobili podršku na putu evropskih integracija i on je čovek koji je plasirao Agendu 2014, kada bi cela Jugoistočna Evropa trebalo da bude integrisana u Evropsku uniju (EU)", rekao je Tadić.

On je naglasio da su Srbija i Grčka istorijski partneri i prijatelji i precizirao da skoro ne postoji pitanje ili problem o kojem dve države imaju različita stanovišta.

Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, ekonomskim teškoćama i budućnosti regiona u EU, dodao je Tadić, ističući da je "Grčka naš partner danas i sigurno će to biti u budućnosti".

Papandreu je ocenio da je Srbija učinila važne korake na putu ka EU, kao što je podnošenje aplikacije za članstvo u Uniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online