Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 25.12.2011.
12:24
Press A

Svi bi Ljajića na svojoj listi

Iako izbori još nisu raspisani, stranke uveliko pričaju s kim bi htele u koaliciju, a koga ne žele u svojim redovima.

Demokrate sa LSV, naprednjaci sa Novom Srbijom, socijalisti i JS najverovatnije opet uz PUPS. Dinkićev URS bi sa Rasimom Ljajićem, ali bi lidera SDPS-a rado na svojoj listi video i DS, dok će DSS, SRS i SVM samostalno izaći pred birače na narednim izborima, procene su pojedinih političara.

Dobra udavača: Rasim Ljajić, lider SDPS-a
 


Iako izbori nisu još ni raspisani, stranke ne prestaju da iznose ocene o tome sa kim hoće, ali i sa kim neće formirati koaliciju pre izlaska na glasanje.


Stožer aktuelne Vlade DS najverovatnije će imati užu koaliciju nego pre izbora 2008.

* Ljajić: Možemo da budemo najveće iznenađenje izbora

godine. Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da Demokratska stranka ne može da pravi predizbornu koaliciju sa URS i SPO, već da će na njihovoj listi biti samo oni sa kojima se dogovore oko osnovnih ciljeva.

DS siguran u SPS

- Nesporno je da sa SDPS-om Rasima Ljajića delimo, u programskom i ideološkom smislu, zajedničke ciljeve i da sa njima možemo da nastavimo saradnju, kao i sa LSV-om. Činjenica je da je URS odlučio da ide samostalno na izbore i da smo se sa SPO-om razišli u vezi sa politikom o Kosovu - istakla je Kolundžija i dodala da je dosadašnja koalicija sa socijalistima „jedina sigurna", a da je nakon izbora moguć razgovor i sa LDP-om, te da isključuje svaku mogućnost saradnje sa naprednjacima.

Marković: Biće sve isto posle izbora

Po 1.200 evra za svako novorođeno dete u svim mestima gde koalicija oko SPS bude na vlasti: Dragan Marković

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković nakon sledećih izbora očekuje isti raspored snaga u vlasti, a u koaliciju će, kako ističe, ući sa dosadašnjim partnerima, ali očekuje čak 40 mesta u parlamentu. Marković je izjavio da će predložiti da se u svim mestima gde koalicija oko SPS bude na vlasti obezbedi po 1.200 evra za svako novorođeno dete, kao podsticaj rađanju i borbi protiv "bele kuge", ali i da će se zalagati za subvencije građanima za pokretanje porodičnog posla.


Lider LSV-a Nenad Čanak najavio je da će Glavnom odboru stranke predložiti da LSV na predstojeće republičke izbore izađe u koaliciji sa DS-om, dok Ljajić, koga, pored političara, i analitičari ocenjuju kao najpoželjnijeg koalicionog partnera, kaže da je rano za razgovor o mogućim koalicijama i da će konačna odluka biti doneta posle 19. februara.


Iz SPO-a ističu da se njihova politika sada bitno razlikuje od one koju vodi DS, te da ne treba čuvati "lažnu koalicionu idilu", a predstavnici URS-a insistiraju na tome da će samostalno pred glasače.


- Odluku o samostalnom izlasku na izbore doneli smo još pre godinu i po dana, kada je unija formirana. U ovom trenutku, osim Ljajićevog SDP-a, ne vidimo nijednu drugu stranku kao potencijalnog partnera - ocenio je poslanik URS-a Vlajko Senić.
 

SPS je već dogovorio zajednički nastup sa JS-om Dragana Markovića Palme, a još je neizvestan nastavak saradnje sa PUPS-om. Sa Glavnog odbora partije penzionera poručeno je da od januara počinju pregovore i to prvo sa dugogodišnjim partnerima, ali ne isključuju ni ostale stranke, što potvrđuje potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić, koji je išao na čaj sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem.
 

Preokret: Imaju iste stavove, zajedničke tribine, ali koalicija je pod znakom pitanja

 Jovanović razmišlja o Draškoviću

Bez obzira na to što već mesecima zajedno sa predstavnicima SPO-a i SDU-a obilazi gradove širom Srbije i deli iste stavove po pitanju Kosova i evrointegracija, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović tvrdi da članice "Preokreta" još nisu formirale predizbornu koaliciju. Lider LDP-a izjavio je da će ta stranka sa SPO-om i SDU-om vreme do raspisivanja izbora iskoristiti za "artikulisanje programa pokreta", jer nije vreme za "političko cenkanje".

Naprednjaci su utanačili saradnju sa NS-om Velimira Ilića, kao i PSS-om Bogoljuba Karića i PS-om Aleksandra Vulina, a za predizborne partnere bi rado videli i PUPS i pojedine manjinske stranke.

Mađarski preokret

Potencijalni koalicioni partner SNS-a je i DSS, ali tek nakon izbora. Predstavnici DSS-a su u više navrata isticali da će samostalno izaći pred birače, a to je nedavno poručio i lider SVM-a Ištvan Pastor. Isto se očekuje i od SRS-a, koji do sada kao koalicioni partner nije pominjan ni u jednoj kombinaciji, ni predizbornoj ni postizbornoj. Kako je javila agencija Beta, četiri stranke vojvođanskih Mađara formiraće zajedničku izbornu koaliciju "Mađarski preokret", koja će zajedno nastupiti na narednim izborima na svim nivoima. Tu koaliciju će činiti Pokret mađarske nade, Mađarski građanski savez, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.12.2011. 13:22
sve izdajnik do izdajnika pa nemogu bez turcina samo radikali mogu spasiti Srbiju a Seselja za presednika
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online