Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 21.12.2011.
16:50
Beta A

Opozicija: Vlast priznaje Kosovo predajom matičnih knjiga

Većina poslanika opozicije ocenila je danas u Skupštni Srbije da je predaja kopija matičnih knjiga vlastima u Prištini priznanje nezavisnog Kosova, ali su poslanici vladajuće većine odbacili takve optužbe.

Tomislav Nikolić

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić kazao je da je predaja kopija matičnih knjiga sa Euleksa na Prištinu, od kojih je prva obavljena juče, odustajanje od institucija Srbije i da se ne zna kako će građani Srbije ostvarivati svoja imovinska prava i rešavati nerešena pitanja.

"Po meni, to je početak ukidanja srpskih institucija na Kosovu i Metohiji", kazao je Nikolić novinarima u parlamentu.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić naveo je da je politika vlasti u Srbiji prema Kosovu "apsolutno izdajnička". On je naveo da predsednik Srbije Boris Tadić u izjavi da se nikada neće odreći Rezolucuje 1244 Saveta bezbednosti UN i nabrajanju razloga za to, nije pomenuo teritorijalni integritet i suverenitet.

"To znači da to što je preskočio nije mu ni bitno", kazao je Aligrudić i dodao da bi DS S sve do sada postignute dogovore s Prištinom proglasio ništavnim kada bi došao na vlast.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić kazao je da vlast u Srbiji indirektno i "na mala vrata" priznaje nezavisno Kosova.

Velimir Ilić

"To znači da Srbija priznaje nezavisno Kosovo jer čim vi date granicu, čim date carinu, čim priznate njihovu vlast, njihove izbore, znači da ste im vi dozvolili da budu nezavisna država. To je indirektno, na mala vrata, priznavanje nezavisnog Kosova što je već i učinjeno", kazao je Ilić.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da su pregovori i dogovori s Prištinom "apsolutni koraci koji vode ka nezavisnosti Kosova" jer je, naveo je, reč o pregovorima dve države. Todorović je kazao da se vlast u Srbiji setila Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 samo kada se postavilo pitanje regionalnog predstavljanja Kosova.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dejan Radenković ocenio je da predajom kopija matičnih knjiga Prištini, Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i da je dobro što je počelo sprovođenje sporazuma koji će, kako je naveo, relaksirati odnose i dovesti do dugoročne stabilnosti u regionu.

"Godinama neko pokušava da u svakom zarezu i tački pronađe da neko priznaje nezavisnost Kosova po ko zna koji put", kazao je Radenković.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić kazao je da je informacija o predaji kopija overenih matičnih knjiga trebalo da stigne iz Beograda, a ne iz Prištine jer je to, naveo je, direktna realizacija dogovora iz Brisela i uredbi Vlade Srbije. Prema njegovim rečima, vlast u Srbiji duguje odgovore kako će ubuduće Srbija voditi matične knjige za te delove Kosova.

"Šta ćemo za šest meseci kada ponovo dođe do nepoklapanja podataka i šta se desilo sa nadležnošću Vrhovnog suda (Kosova). Za mesec dana Srbi će doći u situaciju da moraju da idu pred Vrhovni sud Kosova i u tom trenutku neće pomoći Uredba Vlade Srbije koja o tome ništa ne govori i zaklinjanja Beograda da nema priznanja Kosova", kazao je Đurić. Poslanik LDP-a je naveo da sve više Srba uzima kosovska dokumenta i tablice i da će za nekoliko nedelja ulaziti u procese pred Vrhovnim sudom Kosova.

"Na kraju smo kroz uredbe i briselske dogovore zbog tvrdoglavosti izgubili ona prava koja bi Srbi trebalo da dobiju kao kompenzaciju, a koja postoje u Ahtisarijevom planu, a bili smo prinuđeni da pristanemo isključivo na one delove koji idu u korist Prištini", kazao je Đurić.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.12.2011. 17:09
Vi i ne znate koliko je izvornih siptara sa K i M a koliko se naselilo Albanaca iz Albanije bez ikakvih dokumenata ,kamoli maticne knjige, Siptari brisu sve nacije na papiru pocev od Goranaca,Makedonaca,Hrvata,Srba i ostalih,A vi im dajete genezu preostalih Srba kao spisak za ODSTREL
Sreda 21.12.2011. 17:18
Sada će SVRBIJA imati nove "azilante" - Srbe sa Kosmeta. Nas će verovatno odmah da deportuje nazad, jer nećemo imati status raseljenih . Znači bolje je bilo da sam prodao sve i na vreme pobegao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online