Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 16.12.2011.
14:13
RTS A

Cela škola stane u jedan "jugo"

Snežana Andrić, učiteljica u četvororazrednoj školi u selu Bzovik na Rudnu, sve svoje učenike i još dva predškolca svakoga dana do škole i natrag prevozi svojim "jugom".

Učiteljica Snežana i svi njeni đaci

Do četvororazredne škole na Rudnu učiteljica i njeni učenici, svakoga dana prelaze petnaestak kilometara.

Snežana kaže da voli decu i svoj poziv, pa joj dodatne obaveze oko prevoza ne padaju teško i dodaje da se nada da će u selu biti više đaka, već od sledeće godine, a prevoz će, kako kaže, ostati njena briga.

Na Rudnu, iznad centra sela, na 1.100 metara nadmorske visine, prvo je zaustavno mesto učiteljice gde preuzima svoje đake, braću Aleksandra i Pavla Pavlovića koje svakog jutra do planinske raskrsnice ispraća majka Bojana.

Bojana je puna hvale za učiteljicu Snežu koja strpljivo sačeka njene sinove i preuzme ih u svoja kola. "Uvek je nasmejana, vedra i puna optimizma", kažu Aleksandar, učenik trećeg razreda i njegov brat Pavle, prvak. Niko nema učiteljicu kao oni, slažu se braća.

Bez obzira na vremenske nepogode, karakteristične za podgolijski kraj, led i sneg, učiteljica koja je na Rudno došla iz Raške i tu se udala, na svaku raskrsnicu gde je đaci čekaju stiže na vreme.

Željko Javremović, otac prvaka Milana i Milice, koja ide u predškolski razred, kaže da roditelji nekada i zakasne, ali učiteljica nikad. Milan kaže da ne bi znali šta bi bez učiteljice koja njega i sestru vozi šest kilometara do škole i natrag. I mala Milica je oduševljena školom i učiteljicom.

Snežana kaže da svakodnevno putovanje i prevoz dece "jugom" ili "ladom nivom" kad selo pokriju sneg i led nije nimalo lako.

"Radujem se što će sledeće godine u predškolskom uzrastu u školi biti četvoro dece, što je siguran znak da će škola na ovoj visoravni, na preko 1.200 metara nadmorske visine, opstati", kaže učiteljica.

Školi u Bzoviku nedostaju najosnovnije stvari. Malim gorštacima nov računar je preko potreban, jer je stari gotovo neupotrebljiv. S drugim teškoćama se uspešno bore uz svoju učiteljicu Snežu i domara Stanislava koji u osvit zore dolazi da podloži peć kako bi se, posle dugog puta, ogrejali i popili čaj.

Petak 16.12.2011. 14:56
Da, najdrazi dani u cetverorazrednoj skoli: domar pre 6,00 h podlozi skolsku pec da bude toplo kad stignem, decica pristizu vec oko pola 8, seoce na 2 brezuljka sa vestackim jezercetom u sredini...Priznajem, najmanje zabavno je bilo na -26 Celzijusovih, 13. januar bese - prtim od pruge do ceste kroz polje, nabavila sam neku zescu bat. lampu, da imam s cim da klepim gnjavatore, pa uzbrdo klizavom cestom...ali deca, ljudi, sve je bilo fenomenalno; dDok, u centralnoj gradskoj skoli dete osmak me i opljackao. Iako se to sve posle resilo, i rad tamo je imao svojih lepih strana, sasvim je drugaciji rad sa decom u malim sredinama i ovim turbo urbanim. Drugacija vibra, nema sta!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online