Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 16.12.2011.
09:07
Blic A

Firer iz Novog Sada vođa fašista u Trstu

Novosađanin Goran Davidović, nezvanični lider neonacističke organizacije "Nacionalni stroj", posle odležane jednogodišnje zatvorske kazne zbog širenja mržnje preselio se u Italiju, gde se pridružio tamošnjim desničarskim organizacijama.

Dok su srpski i italijanski desničari pevali u Trstu da ja Kosovo srpsko, oglasila su se zvona Srpske pravolsavne crkva (pogledajte dole snimak)

Davidović, koji je brzo postao lider u italijanskim desničarskim krugovima, fotografisan je u novembru u Trstu kako predvodi grupu italijanskih desničara. Demonstracije u Trstu održane su petog novembra u znak sećanja na poginule demonstrante koji su na taj dan 1953. protestovali protiv Tita, tražeći da se Trst vrati Italiji. U tadašnjim sukobima protiv policije, pod komandom Britanaca, poginula su šestorica Tršćana.

Italijanske desničarske organizacije organizovale su posle 58 godina protestnu šetnju, a u prvim redovima se nalazio i Davidović.

"Demonstranti, od kojih su mnogi nosili nacistička obeležja, uzvikivali su parole protiv NATO i EU, tražeći da se Italiji 'vrate' Istra i Dalmacija. U prvom redu nalazio se i Davidović, koji je nosio transparent na kojem je bilo ispisano: 'Kosovo je Srbija'", kaže Živana B, Novosađanka koja godinama živi u Trstu.


Ona navodi da je na ulicama bilo oko 200 demonstranata, zbog čega je u gradu bilo pojačano policijsko obezbeđenje. Grupa je celim putem skandirala, uzvikivala parole, a prilikom zaustavljanja ispred Crkve San Antonio demonstranti su podigli ruke u nacistički pozdrav "zi hajl" u spomen žrtvama.

Trajno nepopravljiv


"Godinu dana sam odslužio: mesec i po u Srbiji, dva i po u ekstradicionom pritvoru u Italiji, tri u Nemačkoj i pet u austrougarskoj štali u Somboru. Iz zatvora sam izašao pod šifrom 'resocijalizacija nemoguća'. Nepopravljiv! I tako će biti dok budem disao", poručio je Davidović iz tuđine svojim sledbenicima.

Uloga Davidovića u ovoj manifestaciji nije iznenadila Novosađane koji ga poznaju, jer prijateljstvo između njegove organizacije "Nacionalni stroj" i pojedinih italijanskih ultradesničarskih organizacija traje već godinama. Davidović se u Trst odselio 2008, pošto je u Srbiji osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

Početkom 2009. italijanske vlasti su ga izručile Beogradu kako bi odležao zatvorsku kaznu, ali se odmah posle toga vratio u Italiju, gde je klima za desničarska i nacionalistička delovanja, kako je i sam rekao u jednim od svojih obraćanja na socijalnim mrežama, "znatno zdravija". Ležanje u zatvoru i progon koji je, navodno, doživeo od srpskih vlasti u krugovima italijanskih ekstremista samo su mu doneli dodatne poene.

Protest u Trstu: Davidović na čelu kolone

"Zbog svoje biografije u Srbiji i predanosti ideji nacionalfašizma Davidović je brzo postao poznat u nacionalističkim krugovima u ovom delu Italije. Aktivan je u desničarskim krugovima, a približio se i pokretu 'Forca Nova', koji propagira otvoreni rasizam", rekao je izvor "Blica" upoznat s Davidovićevim aktivnostima.

Do koje mere je ovaj Novosađanin prosperirao u Trstu, govori i činjenica da mu je tršćanski ultradesničarski bend "Ultima frontiera" čak posvetio pesmu.
 

Tuga za Gadafijem


Pošto mu je ukinut blog, Davidović svoje stavove i mišljenja i dalje plasira na forumu jednog sajta. Poslednje obraćanje imao je krajem oktobra, kada je u dugačkom eseju pod nazivom "Odlazak pustinjskog lava" emotivno pisao o ubistvu libijskog pukovnika Moamera Gadafija.

"Italijanski bend 'Poslednja granica', čija se muzika svodi na propagiranje ideje o višoj rasi, posvetila mu je pesmu 'Crvena zemlja', u kojoj se poručuje da su 'krv i zemlja zauvek ujedinjeni'", kaže sagovornik "Blica", ističući da Davidović nije više toliko omiljen među svojim srpskim istomišljenicima i nekadašnjim saborcima okupljenih oko "Nacionalnog stroja".

"Prema našim saznanjima, Davidović je čak izbačen iz svojevrsnog pokreta 'Novi srpski program', koji je sam osnovao, a pojedini istomišljenici su ga se odrekli optužujući ga da se 'u jednom trenutku oslonio na pogrešne ljude'", rekao je sagovornik "Blica".

POVEZANE VESTI

Petak 16.12.2011. 09:59
Давидовић није никакав вођа Националног строја, никада није био нити може бити. Њега су се сви одрекли из Строја, јер је радио за БИА-у, а вероватно и сада ради. КАО био у затвору месец-два, ма све ако јесте. Има много тога што новинари намерно прикривају у вези њега и неће да кажу. Човек ради за власт већ годинама, због њега су многи завршили у затвору у последње 3 године! Сада је отишао у Италију да испита ко је све од патриота тамо да их стави на листу за преглед и праћење од стране БИА. Био је у Немачкој, Чешкој....Е мој Давидовићу, шпијунчино ДБ-овска!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online