Petak 16.12.2011.
09:07
Blic

Firer iz Novog Sada vođa fašista u Trstu

Dok su srpski i italijanski desničari pevali u Trstu da ja Kosovo srpsko, oglasila su se zvona Srpske pravolsavne crkva (pogledajte dole snimak)

Davidović, koji je brzo postao lider u italijanskim desničarskim krugovima, fotografisan je u novembru u Trstu kako predvodi grupu italijanskih desničara. Demonstracije u Trstu održane su petog novembra u znak sećanja na poginule demonstrante koji su na taj dan 1953. protestovali protiv Tita, tražeći da se Trst vrati Italiji. U tadašnjim sukobima protiv policije, pod komandom Britanaca, poginula su šestorica Tršćana.

Italijanske desničarske organizacije organizovale su posle 58 godina protestnu šetnju, a u prvim redovima se nalazio i Davidović.

"Demonstranti, od kojih su mnogi nosili nacistička obeležja, uzvikivali su parole protiv NATO i EU, tražeći da se Italiji 'vrate' Istra i Dalmacija. U prvom redu nalazio se i Davidović, koji je nosio transparent na kojem je bilo ispisano: 'Kosovo je Srbija'", kaže Živana B, Novosađanka koja godinama živi u Trstu.


Ona navodi da je na ulicama bilo oko 200 demonstranata, zbog čega je u gradu bilo pojačano policijsko obezbeđenje. Grupa je celim putem skandirala, uzvikivala parole, a prilikom zaustavljanja ispred Crkve San Antonio demonstranti su podigli ruke u nacistički pozdrav "zi hajl" u spomen žrtvama.

Trajno nepopravljiv


"Godinu dana sam odslužio: mesec i po u Srbiji, dva i po u ekstradicionom pritvoru u Italiji, tri u Nemačkoj i pet u austrougarskoj štali u Somboru. Iz zatvora sam izašao pod šifrom 'resocijalizacija nemoguća'. Nepopravljiv! I tako će biti dok budem disao", poručio je Davidović iz tuđine svojim sledbenicima.

Uloga Davidovića u ovoj manifestaciji nije iznenadila Novosađane koji ga poznaju, jer prijateljstvo između njegove organizacije "Nacionalni stroj" i pojedinih italijanskih ultradesničarskih organizacija traje već godinama. Davidović se u Trst odselio 2008, pošto je u Srbiji osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

Početkom 2009. italijanske vlasti su ga izručile Beogradu kako bi odležao zatvorsku kaznu, ali se odmah posle toga vratio u Italiju, gde je klima za desničarska i nacionalistička delovanja, kako je i sam rekao u jednim od svojih obraćanja na socijalnim mrežama, "znatno zdravija". Ležanje u zatvoru i progon koji je, navodno, doživeo od srpskih vlasti u krugovima italijanskih ekstremista samo su mu doneli dodatne poene.

Protest u Trstu: Davidović na čelu kolone

"Zbog svoje biografije u Srbiji i predanosti ideji nacionalfašizma Davidović je brzo postao poznat u nacionalističkim krugovima u ovom delu Italije. Aktivan je u desničarskim krugovima, a približio se i pokretu 'Forca Nova', koji propagira otvoreni rasizam", rekao je izvor "Blica" upoznat s Davidovićevim aktivnostima.

Do koje mere je ovaj Novosađanin prosperirao u Trstu, govori i činjenica da mu je tršćanski ultradesničarski bend "Ultima frontiera" čak posvetio pesmu.
 

Tuga za Gadafijem


Pošto mu je ukinut blog, Davidović svoje stavove i mišljenja i dalje plasira na forumu jednog sajta. Poslednje obraćanje imao je krajem oktobra, kada je u dugačkom eseju pod nazivom "Odlazak pustinjskog lava" emotivno pisao o ubistvu libijskog pukovnika Moamera Gadafija.

"Italijanski bend 'Poslednja granica', čija se muzika svodi na propagiranje ideje o višoj rasi, posvetila mu je pesmu 'Crvena zemlja', u kojoj se poručuje da su 'krv i zemlja zauvek ujedinjeni'", kaže sagovornik "Blica", ističući da Davidović nije više toliko omiljen među svojim srpskim istomišljenicima i nekadašnjim saborcima okupljenih oko "Nacionalnog stroja".

"Prema našim saznanjima, Davidović je čak izbačen iz svojevrsnog pokreta 'Novi srpski program', koji je sam osnovao, a pojedini istomišljenici su ga se odrekli optužujući ga da se 'u jednom trenutku oslonio na pogrešne ljude'", rekao je sagovornik "Blica".

2024 © - Vesti online