Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.12.2011.
15:47
Beta A

Sedam stranaka pod istragom

Sedam političkih partija i udruženja biće provereno zbog sumnje da su prekršili Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, izjavila je danas direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković.

 
Postupak je otvoren protiv Liberalno demokratske partije...

Na konferenciji za novinare, ona je rekla da je postupak otvoren protiv Srpske napredne stranke, Liberalno demokratske partije, Ujedinjenih regiona Srbije, Sandžačke demokratske partije, Stranke demokratske akcije Sandžaka, Socijaldemokratske partije Srbije, Koalicija za Šumadiju, ali da to još ne znači da će protiv njih biti podnete i prekršajne prijave.

Prema njenim rečima, sumnja se da su te partije prekršile odredbe zakona koji se tiču sprovođenja izborne kampanje pre raspisivanja izbora kao i nedozvoljenih humanitarnih aktivnosti. Ona je rekla da je sa svim strankama uspostavljen kontakt, ali da na dopis Agencije nije odgovorio niko iz Ujedinjenih regiona Srbije, koji se vodi kao udruženje građana, zbog čega je pokrenut postupak protiv odgovornih osoba iz G17 plus.

...Srpske napredne stranke...

Markovićeva je rekla da to što je otvoren postupak još ne znači da će protiv tih stranaka biti pokrenut prekršajni postupak, jer postoji mogućnost da stranke u svom odgovoru dostave argumentaciju koja će doprineti da se postupak obustavi.

Direktorka Agencije je upozorila da to što neka stranka ili udruženje ne odgovori na dopis, ne znači da postupak neće biti nastavljen, već je dodala da, u tom slučaju, ima mesta da se razmišlja i o krivičnoj odgovornosti. Govoreći o postupanju sudova po prijavama Agencije po više zakonskih osnova, Markovićeva je rekla da su ta iskustva veoma loša jer je do sada procesuiran samo jedan slučaj.

...Ujedinjenih regiona Srbije i još četiri stranke

"Smatramo da je to veoma neozbiljno ponašanje veoma važnih pravosudnih

organa", rekla je ona i dodala da takvo ponašanje neće doprineti povratku poverenja građana u pravosudne institucije. Ona je izrazila ozbiljnu zabrinutost za ulogu regulatornih tela ukoliko se nastavi takav odnos pravosuđa prema inicijativama koje od njih dolaze.

"Apelujem na sudove da ažurnije rade jer selektivna pravda nije pravda", rekla je Zorana Marković.

* Strankama u Srbiji 13,5 miliona evra

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković rekao je da će takav odnos pravosudnih organa i zanemarivanje aktivnosti regulatornih tela doprineti da kod građana zavlada osećanje da oni nisu u situaciji da bilo šta urade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online