Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.12.2011.
19:22
B92 A

Ko će brinuti o dečaku iz Batutove?

Četvorogodišnji dečak, koji je preživeo pad sa prozora samačkog hotela u Batutovoj, oporavlja se u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Odatle bi trebalo da bude upućen na kućno lečenje.

Dečak je u tragediji izgubio oba roditelja
 

"Dete je dobro, stabilno, nije životno ugrožen, prelomi ruku i nogu se adekvatno tretiraju. Nakon tri nedelje će skinuti gips sa ruku, a sa nogu za šest, iza čega sledi rehabilitacija", kazao je Marko Vidosavljević sa Univerzitetske dečije klinike.

Prema rečima lekara, dečak mora da leži i da se odmara.

"Smešten je u sobu sa više dece sa kojom lepo komunicira", kazao je lekar klinike u kojoj je dečak na lečenju.

O sudbini dečaka odlučiće Centar za socijalni rad, a brigu o dečaku žele da preuzmu njegovi bliski rođaci.

Nedelju dana posle tragedije u kojoj su njegovi roditelji izgubili život, mališan se oporavlja i, kako nezvanično saznajemo, mogao bi za desetak dana da izađe iz bolnice. Gde će i kod koga posle, odlučiće Centar za socijalni rad, koji je u slučaj uključen od samog početka.

"Uspotavljamo kontakt sa srodnicima po očevoj liniji i upravo danas se odvija

razgovor s jednim srodnikom u cilju preispitivanja njegove spremnosti i motivacije za dalje planiranje starateljstva nad tim dečakom", kazala je Marina Glišović iz Centra za socijalni rad opštine Zvezdara.

Država je dužna da se stara o detetu koje je ostalo bez oba rositelja

U slučaju kada dete ostane bez oba roditelja, o njemu je dužna da se stara država i to sve do punoletstva, čak i ako bliski srodnici postanu staratelji. Porodični zakon, ali i novi Zakon o pravima deteta, o čijem nacrtu se raspravlja, detaljno uređuju život ovih mališana, kako bi im se omogućilo što srećnije detinjstvo.

"Ono što naš zakon predviđa jeste da se to dete stavi pod starateljstvo na odgovarajući način i da se pre svega u krugu njegovih najbližih srodnika izvrši neka vrsta ispitivanja da se prosto sa njima proceni, ko bi se na najbolji mogući način mogao starati o interesima tog deteta, ispred te porodice, jer pravo deteta na porodicu ne znači samo pravo deteta na roditelje", objašnjava Nevenka Žegarac, članica Radne grupe za izradu Zakona o pravima deteta.

Ukoliko nema nikoga ko bi mogao da preuzme brigu o detetu, obezbeđuje mu se porodični smeštaj ili usvojenje, a u slučajevima kada bliži srodnici žele, ali nemaju mogućnosti da izdržavaju dete, u pomoć bi takođe trebalo da priskoči država.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online