Utorak 2. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Utorak 13.12.2011.
13:01
J. Arsenović - Vesti A

Ima li Evropska unija alternativu?

Predsednik Srbije i lider DS-a Boris Tadić izjavio je na Glavnom odboru svoje stranke u nedelju da vlast ima rešenje za Kosovo, ali da je ono nemoguće postići odustajanjem od evropskih integracija.

"Taj plan ne podrazumeva preokret i vraćanje na Ahtisarija, jer tako ne možemo rešiti problem Srba na severu pokrajine".


Iako nije precizirao koje je to rešenje, a tvrdi da nije reč o podeli, pažljivijim posmatračima je pažnju privukla i promenjena retorika, pa predsednik Tadić više ne govori o odbrani teritorijalnog integriteta već o tome da

"Srbija ima pravo na odbranu nacionalnog interesa na Kosovu".
Istoričar Čedomir Antić ne vidi u ovoj Tadićevoj najavi nikakvu novu politiku koju je aktuelni režim pripremio kako bi naredna dva meseca rešio problem kako do statusa kandidata za članstvo u EU, a da se ne odustane od Rezolucije 1244 i praktično prizna Kosovo.

Tadićevi principi


U četiri ključne tačke politike Beograda na Kosmetu treba tražiti i manevarski prostor sadašnjih vlasti. To su, prema Tadiću, specijalne garancije za bezbednost Srba na jugu Kosova, zaštita srpske državne i građanske imovine, poseban status za srpske manastire i svetinje, specijalno dogovoreno rešenje za sever Kosova.


Kandidatura neizvesna i u martu

 

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije u ostavci Božidar Đelić rekao je da nije izvesno da će Srbija dobiti status kandidata u martu, jer je jedan broj članica EU evropske integracije Srbije povezao s pitanjem Kosova.


"U ovom momentu, ako pozicije (u dijalogu sa Prištinom), pogotovo oko Rezolucije 1244 ostanu iste, teško ćemo dobiti status kandidata i zato mislim da je uputno da u nedeljama koje dolaze damo primat ekonomiji", kazao je Đelić.


- To je nastavak iste politke, politike postupnog priznavanja, da bi na kraju pred prijem u članstvo ostalo samo pitanje formalnog priznanja - kaže Antić.


U kataklizmičnom gledanju stvari vlast poručuje da bi pobeda tzv. antievropskih snaga dovela do rata, bede, izolacije. Lider DSS-a Vojislav Koštunica pak smatra da je upravo politika da Evropa nema alternativu primer političkog ekstremizma.


- Srbija treba trezveno da sagleda svoj položaj i da se pronađe pravi put za novu nacionalnu politiku i novi državni cilj. Umesto što je EU odbila Srbiju za kandidaturu, trebalo je da Srbija saopšti Briselu da naš državni cilj više nije pristupanje EU - kaže Koštunica.


U tom novom presabiranju Srbiji nije nužno potreban i novi moćni patronat u vidu Rusije ili Kine, smatra Čedomir Antić.


- Srbija prvo mora da sačuva demokratiju i da zauzme tvrd nacionalni stav. Da prihvati realnost na KiM ali da nikada ne odustane od severa pokrajine, od Repbulike Srpske, od prava srpskog naroda u Crnoj Gori, niti od toga da bude jedna od ravnopravnih evropskih država i nacija, a da pritom izbegne uslove koji stoje na putu priključivanju EU. To traži veliku žrtvu, a nisam siguran da smo na nju spremni - poručuje Antić.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.12.2011. 13:09
vi ne mozete resiti ni jedan problem,vi ih samo gomilate!
Utorak 13.12.2011. 13:07
Zasto ne vako: Srbija da bude kao Svajcarska juzno-istocne Evrope!?
Utorak 13.12.2011. 13:24
Pokaj se Borise. Ispricaj narodu koje si sve gadosti radio protiv rodjene zemlje i ne unistavaj je vise. Pojavi se jednostavno na RTS (javnom servisu, Europske,upropastene Srbije ), daj ostavku drugi dan i UMRI MUSKI. Bice ti sve oprosteno. Budi bar jednom covek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online