Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 11.12.2011.
13:52
O. Ikodinović - Vesti A

Kusturica: Ratovi se izazivaju da imperije dobro zarade

"Verujem da ratna ekonomija pokreće svet... Ratna ekonomija je podržavala intervenciju u bivšoj Jugoslaviji. Razlog balkanskih ratova nikad nije bio na Balkanu", kaže za "Vesti" naš proslavljeni režiser Emir Kusturica.

Kako ocenjujete trenutnu situaciju u Srbiji?
- Srbija se sada nalazi u dubokoj krizi. U Srbiji postoji mnogo suprotstavljenih sila... Na primer, postoje stranke koje sanjaju o cepanju zemlje, a mi bi, naprotiv, trebalo da se ujedinimo. Ali, ja se iskreno nadam da one nemaju nikakvu perspektivu.

Rat je motor progresa, a ja se borim za mir: Emir Kusturica

Oko 20.000 kosovskih Srba podnelo je zahtev za rusko državljanstvo. Kako to komentarišete?
- Ukoliko bi Srbi sa Kosova i Metohije zaista napustili svoje domove i preselili se u Rusiju, to bi bio naš poraz! Rusija je velika zemlja i mogla bi da primi i milion Srba. I mene ne bi iznenadilo ako bi se jednog dana cela Srbija našla u Rusiji...

Naravno, ukoliko bismo želeli da nas prihvate, procenjujem da bi to bio prijateljski gest ruskog naroda u odnosu prema Srbima, ali takav korak nije realan ni ispravan. Nadam se da do toga nikad neće doći.
 

Vi ste u ratu devedesetih godina mnogo izgubili i to vas je u velikoj meri promenilo?
- Imam drugačiji stav prema ratu od mojih kolega iz doba renesanse. Verujem da ratna ekonomija pokreće svet! U svetu postoje države koje preko svojih, navodno, nevladinih organizacija ubeđuju male zemlje i narode da su oni krivci za sve svetske probleme i da oni moraju da se pokaju i budu kažnjeni. Ratna ekonomija je podržavala intervenciju u bivšoj Jugoslaviji. Razlog balkanskih ratova nikad nije bio na Balkanu.
 

Koji interes stoji iza ratova?
- Shvatio sam da je rat motor progresa i onda sam došao do zaključka da sam ja čovek koji će se celog svog života boriti za mir. Ali, kada o tome počnem da govorim, meni u Srbiji kažu da podstičem rat.
 

Izgradili ste svoj grad - Drvengrad. Da li je to neka vrsta bekstva?
- Ja sam jedinstven slučaj. Nikad ne napuštam svoju zemlju zbog nacionalnosti ili konflikata. Rad me je odveo iz mog rodnog Sarajeva... Izgradio sam svoj grad na brdu, na Mokroj gori, i sada gradim još jedan u Višegradu, i možda jednog dana izgradim i treći grad u Srbiji. Na taj način ja izražavam svoje neslaganje i suprotstavljam se trenutnoj situaciji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 14:08
Molim komentatore da stave neko ime presednika, politicara iz stranke ili bogatasa koji je na prostorima Juge od 1941-e god, izgradio neku crkvu ili manastir. NEMAM ni jedan podatak o tome pa se osecam nekako ostecen. CITAM o manastirima i zelim da sam potpuniji sa perodom od 1941--2011-agod.Period od 70-et god.! KUSTURICA pravi gradove i to treba zaista pozdraviti!
Nedelja 11.12.2011. 15:11
KUSTURICU za predsednika !!!!!!!!!!
Nedelja 11.12.2011. 14:02
Imperijalizam je poslednji stadijum kapitalizma - Lenjin
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online