Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 09.12.2011.
20:56
Srna A

Srbi sa KiM: Nismo krivi za kandidaturu

Srbi sa Kosova i Metohije nisu odgovorni za odlaganje datuma za dobijanje statusa kandidata za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, izjavio je potpredsednik Skupštine zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu i Metohiji Marko Jakšić, ističući da je politika koju je vodilo sadašnje rukovodstvo Srbije siguran put u priznavanje nezavisnosti Kosova.

Traže ostavku Gorana Bogdanovića koji je Srbe na barikadama pustio "niz vodu"

"Srpski nacionalni državni interesi su čuvani i biće sačuvani barikadama koje smo postavili upravo na poziv vlasti iz Beograda, predsednika Borisa Tadića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića", istakao je Jakšić i ponovio da poziv na barikade Srbima iz pokrajine nisu uputili predsednici opština.

Jakšić smatra da bi Bogdanović trebalo da podnese ostavku i podsetio da je ministar za Kosovo i Metohiju pre nekoliko meseci na barikadi u Rudaru sa srpskom zastavom u ruci s ponosom rekao - "Ovo je Srbija! Ja ću spavati na ovoj barikadi da dokažem da se na ovaj način brani Srbija, brani opstanak severa Kosova i Metohije u sastavu Srbije".

Predsednik Srpskog nacionalog veća severnog Kosova Milan Ivanović rekao je da su Srbi sa severa pokrajine "kolateralna šteta" i da su "pušteni niz vodu".

"Posle negativne odluke Brisela, neko mora da bude proglašen krivim. Tadić sebe neće proglasiti krivcem i zato će krivica biti prebačena na naša leđa. Borili smo se i borimo za opstanak Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji. Nažalost, Beograd je prihvatajući sve što Brisel traži unizio i državu Srbiju i srpski narod kao celinu, jer ne shvataju da je cilj Brisela držati Srbiju na kolenima sve dok ne prizna nezavisnost Kosova, jer je to projekat koji su osmislili Vašington i Brisel", dodao je Ivanović.

On je naveo da sledi period od tri meseca do novog zasedanja u Briselu u kojem će biti postavljeni novi uslovi Beogradu, koji će se ogledati u bezuslovnom priznavanju kosovske nezavisnosti.

"Upravo zbog toga ova vlast je izgubila legitimitet. Nije ostvaren cilj ni EU, niti je očuvano Kosovo i Metohija. Ministar Bogdanović, pa i sam premijer Srbije Mirko Cvetković moraju da podnesu ostavke, a Tadić da raspiše izbore, jer su oni odgovorni za situaciju u kojoj se nalazi srpstvo na severu Kosova i cela država", poručio je Ivanović.

Ivanović je podsetio na Bogdanovićeve reči - "Desio se narod na barikadama. Pozivam sve Srbe da mirno, saborno i jedinstveno, postavljanjem barikada očuvamo sever Kosova u sastavu Srbije i ne dozvolimo raspoređivanje kosovske carine i policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak".

Srbija danas nije dobila status kandidata za članstvo u EU. U Briselu je zvanično saopšteno da će sledeća procena EU o tome da li će Srbiji biti dodeljen status kandidata biti 12. februara, a Savet ministara EU o tome će konačnu odluku doneti u martu.

Božidar Đelić danas je podneo ostavku na mesto potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije.

POVEZANE VESTI

Petak 09.12.2011. 21:07
Наравно браћо да нисте криви.Добро је знано ко је кривац за све лоше у Србији задњих четири год.Ви сте једини који су бранили српство.
Petak 09.12.2011. 21:15
BRACO SRBI SA KOSOVA NISTE KRIVI I ZAJEDNO CEMO ZIVETI
Petak 09.12.2011. 21:07
netrebate srbi sa kosovo da se opravdate da niste krivi, mi svi u srbiji znamo ko je kriv a to je onaj flekavi sa suticom ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online