Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 09.12.2011.
01:10
Blic A

Posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića stigli u Srbiju

Posmrtni ostaci velikog srpskog pravnika i istoričara Slobodana Jovanovića večeras su, u pratnji ambasadora Srbije u Londonu Dejana Popovića, avionom "Jat ervejza" dopremljeni u Beograd, a u subotu će biti sahranjeni na Novom groblju.

Slobodan Jovanović

Kako je brograskim medijima rekao član Odbora za organizaciju prenosa posmrtnih ostataka Jovanovića u Srbiju prof. Sima Avramović, do sahrane u subotu, 10. decembra, kovčeg će biti smeštan u kapeli na Novom groblju.

Jovanović, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani nakon 53 godine, biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, pokraj bivšeg predsednika SANU Dušana Kanazira i akademika Milorada Pavića, rekao je Avramović.

U vreme Drugog svetskog rata, Jovanović je bio predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije u egzilu u Londonu, a preminuo je 1958. godine i sahranjen na groblju Kensal Grin u tom gradu.

Kao istaknuti pravnik, Jovanović je bio profesor i dekan beogradskog Pravnog fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpske kraljevske akademije.

Posle više od pola veka, njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1. decembra i organizovano je njihovo prenošenje u Srbiju, uz svesrdnu pomoć ambasadora Popovića, rekao je prof. Avramović.

Sahrana, u organizaciji SANU, Univerziteta u Beogradu i Pravnog fakulteta, biće u subotu, u 13.30 sati, a istoga dana od 11 sati na Pravnom fakultetu biće održana komemorativna sednica, u amfiteatru koji nosi ime našeg slavnog pravnika i istoričara.

Takođe, u subotu, u 12 sati, biće svečano otvoren Plato Slobodana Jovanovića ispred zgrade Pravnog fakulteta.

Na komemoraciji na Pravnom fakultetu će, kako je ranije najavljeno, govoriti dekan tog fakulteta Mirko Vasiljević, rektor Univerziteta Branko Kovačević i predsednik SANU Nikola Hajdin.

Kapela na Novom groblju u kojoj će biti izloženi posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića biće otvorena za mimohod od 10 sati, a opelo će biti obavljeno u 13 sati na Novom groblju.

Jovanovića su komunističke vlasti osudile u odsustvu 1946. na kaznu lišenja slobode s prinudnim radom u trajanju od 20 godina, gubitak političkih i pojedinih građanskih prava u trajanju od 10 godina, konfiskaciju celokupne imovine i na gubitak državljanstva.

Okružni sud u Beogradu je 2007. godine doneo rešenje kojim se utvrđuje da je presuda Vrhovnog suda FNRJ - Vojno veće iz 1946. godine "ništavna od trenutka njenog donošenja", kao i sve njene pravne posledice i da se poznati naučnik smatra neosuđivanim.

Inicijativu da se posmrtni ostaci Jovanovića prenesu u Beograd i tu sahrane pokrenuli su 1997. godine Pravni fakultet i SANU.

POVEZANE VESTI

Petak 09.12.2011. 09:46
Veliki čovek i Srbin. Pokoj mu duši.
Petak 09.12.2011. 18:52
Г.С.Јовановића су комунистичке власти осудиле у одсуству 1946. године на казну лишења слободе с принудним радом у трајању од 20 година, губитак политичких и појединих грађанских права у трајању од 10 година, конфискацију целокупне имовине и на губитак држављанства!Сасвим довољно ''разлога'' за свако поштовање.Ако се не варам,он је први понео име Слободан,до тада непознато у Србији!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online