Petak 09.12.2011.
01:10
Blic

Posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića stigli u Srbiju

Slobodan Jovanović

Kako je brograskim medijima rekao član Odbora za organizaciju prenosa posmrtnih ostataka Jovanovića u Srbiju prof. Sima Avramović, do sahrane u subotu, 10. decembra, kovčeg će biti smeštan u kapeli na Novom groblju.

Jovanović, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani nakon 53 godine, biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, pokraj bivšeg predsednika SANU Dušana Kanazira i akademika Milorada Pavića, rekao je Avramović.

U vreme Drugog svetskog rata, Jovanović je bio predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije u egzilu u Londonu, a preminuo je 1958. godine i sahranjen na groblju Kensal Grin u tom gradu.

Kao istaknuti pravnik, Jovanović je bio profesor i dekan beogradskog Pravnog fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpske kraljevske akademije.

Posle više od pola veka, njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1. decembra i organizovano je njihovo prenošenje u Srbiju, uz svesrdnu pomoć ambasadora Popovića, rekao je prof. Avramović.

Sahrana, u organizaciji SANU, Univerziteta u Beogradu i Pravnog fakulteta, biće u subotu, u 13.30 sati, a istoga dana od 11 sati na Pravnom fakultetu biće održana komemorativna sednica, u amfiteatru koji nosi ime našeg slavnog pravnika i istoričara.

Takođe, u subotu, u 12 sati, biće svečano otvoren Plato Slobodana Jovanovića ispred zgrade Pravnog fakulteta.

Na komemoraciji na Pravnom fakultetu će, kako je ranije najavljeno, govoriti dekan tog fakulteta Mirko Vasiljević, rektor Univerziteta Branko Kovačević i predsednik SANU Nikola Hajdin.

Kapela na Novom groblju u kojoj će biti izloženi posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića biće otvorena za mimohod od 10 sati, a opelo će biti obavljeno u 13 sati na Novom groblju.

Jovanovića su komunističke vlasti osudile u odsustvu 1946. na kaznu lišenja slobode s prinudnim radom u trajanju od 20 godina, gubitak političkih i pojedinih građanskih prava u trajanju od 10 godina, konfiskaciju celokupne imovine i na gubitak državljanstva.

Okružni sud u Beogradu je 2007. godine doneo rešenje kojim se utvrđuje da je presuda Vrhovnog suda FNRJ - Vojno veće iz 1946. godine "ništavna od trenutka njenog donošenja", kao i sve njene pravne posledice i da se poznati naučnik smatra neosuđivanim.

Inicijativu da se posmrtni ostaci Jovanovića prenesu u Beograd i tu sahrane pokrenuli su 1997. godine Pravni fakultet i SANU.

2024 © - Vesti online