Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 08.12.2011.
13:04
D. Dekić - Vesti A

Ma kakva korupcija, EU zanima Kosovo!

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da se stalnim isticanjem borbe protiv korupcije, fokus javnosti skreće s pitanja Kosova kao ključnog uslova Srbiji za dobijanje statusa kandidata za Evropsku uniju.

- Tačno je da je korupcija u Srbiji ogromna, ali je ima i u razvijenim zapadnim državama. Naravno, to nije opravdanje i protiv nje se treba boriti, ali pričom o korupciji koja se plasira građanima, njihova pažnja se sa ključnog pitanja, a to je Kosovo kao politički uslov za kandidaturu, skreće na drugu stranu - kaže za "Vesti" Vukadinović.

Korupcija skreće pažnju s Kosmeta: Đorđe Vukadinović


 

Iz Brisela nam stalno poručuju da je korupcija važan uslov za napredak Srbije u evrointegracijama, da li su iskreni u tom zahtevu?
- Koliko se na delu vidi, oni traže deo teritorije Srbije i ako to dobiju, spremni su da žmure na korupciju. S druge strane, vlast i mediji u Beogradu pokušavaju da sakriju to da su spremni da se odreknu mrvica dostojanstva i brige od državi, plasirajući tezu kako Kosovo koči napredak zemlje ka EU.

UN su istraživale i zaključile da Srbi najviše podmićuju lekare i policajce, i to u proseku sa 178 evra?
- Problem svakako jeste što građani plaćaju mito lekarima i policajcima 50 ili 100 i nešto više evra. To je zaista loše i ružno, ali je mnogo manji problem od sistemske korupcije.

Suština je da postoji ozbiljna korupcija u vrhu vlasti, ali isto tako i u raznim međunarodnim telima i organizacijama na nivou EU i UN koje se, navodno, bore protiv korupcije. Zato je, što kaže narod, jedan par rukava boriti se s tim zlom, a drugi što se pričom o korupciji ovoj zemlji prikrivaju najkrupnija politička pitanja.

Ko zamagljuje suštinska pitanja?
- To rade i vlast i opozicija, pa i razne međunarodne organizacije. Vlast priča o naporima Srbije da bude deo EU i borbi protiv korupcije. Nosioci te borbe treba da budu policija i tužilaštvo, a ne da se suprotstavljanje toj pošasti svede samo na političku kampanju. Na svoj način to rade i partije.


Na koje stranke mislite?
- Osim vladajućih, vidimo da i najjača opoziciona snaga Srpska napredna stranka forsira u javnosti temu korupcije pri čemu njeni funkcioneri uglavnom izbegavaju da se izjasne o bilo čemu drugom, a naročito o vrućim i aktuelnim političkim pitanjima. Mogu da kažem da i opoziciona Liberalno-demokratska partija više voli da priča o tome, nego na primer o pritiscima i ucenama kojima je Srbija izložena sa zapada.

(Ne)legalno rasipništvo


Koliko Zakon o finansiranju stranaka može da smanji korupciju u samim partijama?
- Meni se čini kao da je taj zakon napravljen kao da stranke gura u korupciju. Kako objasniti da one u predizbornim kampanjama troše deset i dvadeset puta više novca nego što mogu da zarade na legalan način i što im prođe kroz račune.

 

Crni fondovi

 

Odakle političkim partijama mnogo više novca van legalnih tokova?

- Iz crnih fondova, od biznismena i krupnog kapitala, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Na to se žmuri, pošto i tajkunima i zapadu to odgovara. Stranke se na taj način guraju u kriminal da bi onda ti isti ljudi, ali i stranci koji to znaju mogli da ih kontrolišu i utiču njihove odluke.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.12.2011. 13:50
Vukadinovic je bio cest analiticar u nekim emisijama B92, verujem da ce ga sada mnogo manje zvati.
Četvrtak 08.12.2011. 14:46
EU-u i AMERE ZANIMAJU SAMO METALI . POZNATO JE I VRAPCIMA DA CE GOSPODAR SVETA ,biti ona zemlja koja bude imala najbolje legure na planeti i da se otisne u kosmos. Prosta stvar !
Četvrtak 08.12.2011. 21:04
E sad kad ovi analitičari krenu da analiziraju stvari niko od nas ne razume šta je pisac hteo da kaže i šta je u stvari bitno.Bitna po meni je jedna stvar :-životni standard =0 nezaposlenost= nije poznato , korupcija =preko 80% dobrih građana je u tome i oseća to, Glad = preko 60% društva svaki mesec ima dinara u minusu, Bolesti nemaština bore na licu , brige na licu , .... E to je jedna stvar i analitičar bi rekao hoće da nam uzmu Kosovo ovi iz Evrope , a ovi iz naše vlasti nam uzeše i Život i dadoše Kosovo za ništa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online