Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 07.12.2011.
12:46
Večernje novosti A

Novi sistem GSP "gasi" 300 radnih mesta

Sudbina dela radnika u Gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd" neizvesna zbog uvođenja novog sistema naplate i kontrole. Naime u do kraja godine trebalo bi da bude ugašeno više od 300 radnih mesta.

Potrebno je 200 kontrolora, a prijavilo se mnogo više zainteresovanih
 

Kontrolori, otpravnici i dispečeri sele se na nove adrese, jer su prodaja i naplata karata, kao i kontrola i upravljanje vozilima prešli u ruke firme "Apeks solušn tehnolodži", a novi sistem bi trebalo da startuje od Nove godine. U "Apeksu" kažu da je konkurs za kontrolore završen i da je u toku izbor kandidata.

- Naše potrebe su da zaposlimo 200 kontrolora, međutim, prijavilo se mnogo više zainteresovanih. Ipak, neočekivano, javio se mali broj kontrolora koji su na ovoj poziciji bili stalno zaposleni u GSP, kažu u "Apeksu". U najvećem gradskom prevozniku kažu da imaju 133 kontrolora u stalnom radnom odnosu i 275 angažovanih na privremeno-povremenim poslovima.
 

- Samo jedan stalno zaposleni kontrolor izjasnio se kroz anketu za mogući nastavak posla u "Apeksu" - kaže Slavica Stevanović iz GSP.

- Dva glavna kontrolora i jedan pomoćnik su konkurisali za radno mesto šefa

Manje plate

S obzirom na to da je 133 kontrolora u GSP bilo stalno zaposleno i da su u proseku primali 37.000 platu, njihovo nezadovoljstvo i nezainteresovanost su očekivani - objašnjavaju u GSP i dodaju da plata i ugovor, koji im se nude u novoj firmi, više odgovaraju kontrolorima koje su angažovali na privremeno-povremenim poslovima i čija je mesečna zarada bila od 25.000 do 27.000 dinara.

kontrolora kod novog operatera. Veliki broj je nezainteresovan da pređe iako su to uglavnom ljudi koji su na ove poslove raspoređeni po kazni i nemaju dobre preporuke ili su nedovoljno kvalifikovani. Za invalide rada koji neće da menjaju poslodavca, već smo to govorili, GSP će iznaći rešenje i biće raspoređeni u okviru firme na druga radna mesta. Ali ostali koji nemaju kvalifikacije ostaće bez posla jer se služba kontrole u GSP gasi, dodaje Stevanovićeva.

Slab odziv kontrolora verovatno je posledica nezadovoljstva uslovima koje im nude u novoj firmi. Iako je sa Direkcijom za javni prevoz dogovoreno i radnicima dato obećanje da će raditi na istim poslovima i za to biti isto plaćeni, na konkursu su objavljeni drugačiji uslovi rada.

Firma "Apeks solušn tehnolodži", koja je tenderom dobila posao uvođenja novog sistema kontrole, naplate i upravljanja javnim prevozom, na konkursu je tražila 200 kontrolora koji bi potpisali ugovor na šest meseci i kojima bi plata bila 25.000 dinara. Raspisan je konkurs i za 18 otpravnika, a šefovska plata iznosila bi 50.000 dinara.

U "Apeksu" objašnjavaju da je kontrolorima ponuđeno da pod istim uslovima i na neodređeno vreme nastave da rade svoj posao, kao što je i predviđeno ugovorom sklopljenim sa Direkcijom za javni prevoz. "Apeks" je u obavezi da zaposli 200 kontrolora, a ukoliko se prijavi manji broj, preostale kandidate biraju konkursom.

Za poslove otpravnika i dispečera, na konkursu je bila navala. Međutim, u GSP ima 175 otpravnika i 78 dispečera, a potreba Direkcije za javni prevoz je da na ovim poslovima angažuje njih 18. Pet otpravnika je već prešlo u novi centar za kontrolu. U GSP je bilo angažovano 33 otpravnika na privremeno- povremenim poslovima i oni će, takođe, ostati bez posla.
 

Karta ili kazna?

Uvođenjem novog sistema naplate i kontrole karata uloga kontrolora se neće suštinski promeniti. Posao kontrolora će biti isti, osim što će za proveru ispravnosti putnih isprava koristiti prenosne uređaje za kontrolu. Kontrolor će moći, ukoliko je neophodno, i da izda kartu ili kaznu.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.12.2011. 13:03
jos jedan nacin pljackanja Beograda
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online