Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 04.12.2011.
15:30 >> 15:42h
Beta A

"Sporazum čuva nacionalni interes"

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio je da postignut sporazum Beograda i Prištine čuva nacionalni interes države, Ustav Srbije i Rezoluciju 1244.

Sporazum u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244: Borislav Stefanović
 

"Našli smo rešenje koje nije idealno, ali čuva naš nacionalni interes, Ustav i Rezoluciju 1244", rekao je Stefanović.

Rešenje predstavlja ispunjavanje Rezolucije UN 1244 jer se, kako je objasnio, vraća deo našeg osoblja na Kosovo i Metohiju, a kosovski carinici imaju samo "disfunkcionalnu ulogu svedoka".

Stefanović je, ujedno, pozvao građane na severu Kosova da uklone barikade, jer one, kako je podvukao, predstavljaju izlaganje opasnosti da ponovo budu napadnuti.

Šef beogradskog pregovaračkog tima je pozvao Kfor da pokaže uzdržanost i istakao da incidenti samo odgovaraju Prištini.

"Postigli smo dogovor o zajedničkoj kontroli administrativnih prelaza. Razgovori su dugo trajali i bili su veoma teški. Koncept zajedničke kontrole administrativnih prelaza nije nam nametnut, nego smo ga mi inicirali. Sve je počelo onog dana kada je Priština javno odbila da razgovara o tome", rekao je Stefanović.

Stefanović je najavio da će sporazum biti objavjen na sajtu Vlade Srbije i da će ga, ako je potrebno, lično uručiti opozicionim liderima.

Tekst sporazuma Beograda i Prištine

 

1. U skladu sa Lisabonskim sporazumom, relevantnim propisima Evropske unije (2), a s obzirom da su obe strane deo agende Evropske unije za Zapadni Balkan, od njih se zahteva da postepeno harmonizuju svoje zakone sa pravnim tekovinama Unije a naročito da primenjuju koncept IBM-a.

 

2. U interesu bržeg i efikasnijeg postupanja, obe strane, pod sveobuhvatnim rukovođenjem Evropske unije, primeniće koncept IBM-a.

 

3. Obe strane nameravaju da postepeno ustanove zajedničke integrisane punktove na svim njihovim zajedničkim IBM prelazima. Ova saradnja će slediti najbolju evropsku praksu, što će nadalje postepeno razvijati Evropska komisija. Ovaj posao dobiće visok prioritet; projekti će biti identifikovani zajednički i biti implementirani što je pre moguće u praksi.

 

4. Zajednički, integrisani, jedinstveni i bezbedni punktovi nalaziće se u sklopu "zajedničke zone IBM prelaza", zajednički markiranih, gde će zvaničnici svake od strana sprovoditi relevantnu kontrolu. Isključivo i ograničeno na zajedničke IBM zone, strane neće isticati simbole svojih jurisdikcija.

 

5. Sporazumi će uključivati, u skladu sa zahtevima, izbalansirano prisustvo svih pripadajućih službi obeju strana kao što su carina, policija itd, i pokrivaće materiju kao što su lokacija prelaza, svojstvo objekata, radno vreme, itd. U skladu sa svojim mandatom (3) na prelazima Jarinje/Rudnica i Tabavije/Brnjak, ovo prisustvo će
uključivati zvaničnike EULEKS-a. EULEKS će takođe biti prisutan na prelazima Dheu i Bardh/Končulj, Merdare/Merdar, Mutivode/Mutivoda i Depče/Mučibaba.

 

6. U srži sporazuma biće jasno prenošenje zakonskih odgovornosti i dužnosti koje mogu da se primene po jurisdikcijama obe strane.

 

7. Tripartitna implementaciona grupa kojom predsedava Evropska unija biće ustanovljena radi sproveđenja gore navedenog sporazuma što je pre moguće u praksi. U tom cilju, tehnički protokol biće sačinjen i potpisan - odvojeno sa Evropskom unijom ako bude trebalo - koji će uzeti u obzir različite poglede strana u vezi sa pitanjem statusa. Implikacije ovih zaključaka takođe će biti uzeti u obzir prilikom
implementacije slobode kretanja.

 

8. Ovaj sporazum ne pokriva nikakva opšta ili posebna pitanja koja se odnose na prihode i poreze.

 

FUSNOTE:

 

(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju.

 

(2) Kao što je definisano naročito u Šengenskom graničnom zakoniku, Fronteks propisom, Propisom o lokalnom pograničnom saobraćaju, VIS propisu i Zajedničkom zakonu o vizama.

 

(3) Kao što je definisano Savetom za zajedničku akciju 2008/124 CEFSP, član 3, stav a.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.12.2011. 15:48
Zelja mi je samo ovo da napisem, da rasteretim napacenu dusu, pa makar ne objavili: Borko, fukaro izdajnicka!!!
Nedelja 04.12.2011. 16:08
Notorna laz i podmetacina. Izdajnicki dogovor krisi i Ustav, i R1244 a o interesima Srba ne treba posebno objasnjavati. Vlast je toliko drska, da izdaju predstavlja kao neki "uspeh"?! Jasno se vidi da je potpisan MEDJUDRZAVNI sporazum o granicnim prelazima. Nigde nema ni reci o suverinitetu Srbije, cak sta vise Srbija se svrstava u isti kos sa siptarima i nema pravo da istice svoja obelezja u sopstvenoj zemlji. Dalje se vidi da granicni prelaz funkcionise kao bilo koji drugi sa bilo kojom suverenom drzavom. I jos jedna vrlo vazna podmetacina sto se tice "vracanja vojnika i policije na granicne prelaze" U R1244 se mislilo na granicu sa Albanijom, a ne na granicu sa KiM.
Nedelja 04.12.2011. 16:54
Kazes Pristina je prekinula pregovore, Evropa nije trazila a vi ste sami inicirali resenje za koje niste imali mandat. Navodis sledece:OD NJIH SE ZAHTEVA DA POSTEPENO HARMONIZUJU SVOJE ZAKONE SA PRAVNIM TEKOVINAMA EU.Od koga, od drzave Srbije i drzave Kosovo Sta to znaci, dve drzave , dva zakona, jedna carina.To ima veze sa Rezolucijom 1244 koliko i ti sa pingvinima. Svestan si koliko si za kratko vreme izgovorio lazi. Stidi se.Bilo bi dobro da ovaj sporazum odneses licno na barikade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online